Archives for januari 2008

Utrechts geheim

secret-sounds-stateVan de Sint kreeg ik het verlangde boek over Utrechtse pophistorie. Natuurlijk staat Secret Sounds hierin. Deze groep maakte frisse pop met wave-invloeden en is om een paar redenen interessant.
Lees verder

Vlo-aanwinsten

Zaterdag weer eens een vlooienmarkt bezocht. Ik zoek graag schat tussen de ouwe rommel, al lijkt het steeds zeldzamer te worden om iets leuks en betaalbaars te vinden. Ditmaal kwam ik wel een Mucha-spiegel tegen en twee kunstige dierenprenten. Geen leuke boeken helaas. Waar ik echter bij dergelijke gelegenheden vooral naar zoek zijn platen.
Lees verder

Einde van de fonografische industrie?

“De vraag, waarmee de gegadigden op de muziekmarkt worden gekonfronteerd luidt:
Is de fonografische industrie op haar retour of heeft zij nog een toekomst?
Een historische vraag ook, want in het, met bijvoorbeeld de boekenwereld vergeleken nog jonge bestaan van de handel en industrie in muziekdragers, is een jaarlijkse marktgroei van 10 tot 15% normaal geweest. Met de plotselinge stagnatie in 1979 en de niet onaanzienlijke teruggang in de eerste helft van 1980 is een ongebruikelijke en onaangename situatie ontstaan. Berichten over bedrijfssluitingen en pessimistische beschouwingen met betrekking tot het huidige marktgebeuren doen een optimistische toekomstvisie natuurlijk minder geloofwaardig klinken.”
Lees verder

Tegen de keer

Terwijl de daling van de cd-verkopen alleen maar sneller gaat, kondigt Rough Trade aan de grootste muziekwinkel van Groot-Brittannië te openen. Dat is lef hebben, want veel winkels sluiten en zelfs ketens als HMV hebben het moeilijk. “If you want to lose a lot of money, current wisdom suggests that opening a record shop would be a good way to do it.”
Lees verder

Striphoes

Sommige mensen vergaren platen om hun hoezen. Vaak specialiseren zij zich in een thema, net als postzegelverzamelaars. Op de recente Mega Platenbeurs exposeerde een Franse verzamelaar platenhoezen met auto’s erop.
Lees verder

Echt Hema

Voor wie (weer) eens lp’s wil draaien en niet te hoge audiofiele eisen stelt: de jubilerende Hema verkoopt t/m 12 november 2006 een platenspeler voor 59 euro. Naar verluidt vliegt hij de schappen uit.
Laat je liever je oude draaitafel nakijken? Neem hem dan mee naar de jaarlijkse Nationale Pick-up dagen in ’t Harde.

Breekbare muziek

Via veilingsites probeer ik niet-alledaagse muziek voor kleine prijzen op de kop te tikken. Dit lukt doorgaans prima, maar soms komt er een kink in de kabel. Of in dit geval een barst in het vinyl. Van een Engelsman kocht ik een cultplaat uit 1985 van het illustere gezelschap Shock Headed Peters. Helaas was de verpakking niet stevig genoeg en vermangelden de posterijen de LP rücksichtlos. Hooguit kan de plaat nog eens gebruikt worden voor een boekomslag.

Vinylketting

sra_kette
Wat doe je als Oostenrijks muziekarchief wanneer je gaat verhuizen en je hebt tienduizenden platen te verplaatsen? Dan vorm je een menselijke vinylketting!