Computer composities

computercomp1Voor curiosa heb ik altijd een zwak. Daarom nam ik bij de kringloop de single ‘Computer composities’ mee, uitgegeven door IBM Nederland N.V. Een jaartal is niet vermeld, ik schat dat het plaatje uit eind jaren ’60 stamt. Volgens de hoestekst is het “minder bekend dat de computer ook vorderingen begint te maken in het uitvoeren en componeren van muziek. Op deze EP worden enkele mogelijkheden van de computer geïllustreerd.”

Op de A-kant is de heer Hubert Kupper, medewerker van IBM te Dusseldorf, in de weer geweest met een IBM Systeem 360 (Model 50). Hij voerde hem eerst muziekregels uit een leerboek over het contrapunt . Vervolgens kreeg de computer de opbouw van Bachs ‘Invention nr. 4’ te verwerken. Het resultaat: een stuk met ‘duidelijke Bach-kenmerken en toch veel nieuwe elementen’.

Op de B-kant wordt het nog exotischer. De wiskundige annex muziektheoreticus Nurminen componeerde een Finse tango op de IBM 1130, op basis van elementen van tientallen bestaande tango’s. Ik vond een filmpje uit de 60’s over zijn werkwijze (in het Fins, maar toch leuk).

Het laatste stuk van de single werd gemaakt in 1961 (’62 volgens de hoes) in het befaamde Bell Telephone Laboratorium in de VS. De IBM 7094 ‘speelt’ en ‘zingt’ de bekende evergreen Daisy Bell. Een scène in 2001: A Space Odyssey schijnt hierop gebaseerd te zijn!