Hollands welvaren

Bij het bladeren tussen m’n singles viel mijn oog op This is Welfare van The Dutch (1983). Deels omdat dit een van de betere Nederlandse singles is uit de 80’s, met oriëntaalse invloeden die doen denken aan David Sylvians Japan. Maar ook de afbeelding op de hoes, die tevens gebruikt is voor de mini-LP van The Dutch, vind ik zeer fraai.

In de ene hoek een man die naar de railing loopt om naar het uitzicht te kijken, in de andere hoek een glimp van een vrouw die wegloopt. Kennen zij elkaar? Het grafische karakter en de sfeer doen me denken aan het werk van De Chirico. Ik had ook een associatie met Stefan Zweigs Schaaknovelle, waarschijnlijk door het schaakbordpatroon van de vloer en de setting aan zee.

De credits op de hoes leerden me dat een foto van Paul den Hollander is gebruikt. Deze fotograaf (Breda, 1950) heeft een website met nog veel meer fraais in zijn portfolio. Ondermeer de thema’s Landscapes, Moments in Time (met de ‘hoesfoto’) en Les Pyramides du Nord spreken mij erg aan.

The Dutch stopte overigens na hun derde album Under the Surface uit 1985. Dit album is online te bemachtigen, evenals hun debuut Working in Los Alamos. Recent werd een goedkoop verzamelalbum met een deel van hun werk waaronder This is Welfare op cd uitgebracht. The Dutch-oprichter Hans Croon speelt nu in de coverband Cold Cases.

Homevideo voor This is Welfare:

Reacties

  1. The Dutch is weer bij elkaar en werkt aan een nieuw album.