Mondo Cane

Voorkant hoes Mondo CaneDe titelloze LP van Mondo Cane nam ik mee om z’n originele hoes en obscuriteitsgehalte. Op internet valt inderdaad niet veel te vinden over de Nederlandse groep, behalve dat dit album ook in Polen (!) is uitgegeven met extra nummers. Leuk detail: een van de nummers (Rain) is mede geschreven door Eric van Eerdenburg, tegenwoordig directeur van het Lowlands-festival.

Het artwork is gemaakt door Gilles Graafland, die ook zanger is geweest van het Amsterdamse Kafblau. Het mini-album is uitgebracht door Kix 4 U Records uit Nieuwkoop, dat vooral psychobilly-achtige bandjes in z’n stal had, zoals Batmobile. Mondo Cane zit meer ergens tussen wave en rock in, waarbij de gewenning vergende theatrale zang van Patrice Pupkulies de muziek een apart tintje geeft.

Het is geen plaat die direct tot m’n favorieten behoort, maar de muziek heeft wel een eigen sfeer. Twee van de nummers hebben (deels) Duitse teksten, waaronder ‘I want more’.

Reacties

 1. Henk van der Veer zei

  Beste Hans,
  Hierbij een reactie van een van de bandleden van de band Mondo Cane. Erg grappig om na ruim 22 jaar nog een recensie van deze LP te lezen. So-wie-so (nog altijd die Duitse invloed 😉 is het bijzonder dat je nog een exemplaar in bezit hebt. De oplage in Nederland was erg klein en werd alleen verkocht bij optredens in het voorjaar van 1986.
  Aangezien er op het internet helemaal niets te vinden is over de band Mondo Cane volgt hier nog wat inside informatie: de band was genoemd naar de shockumentary “Mondo Cane” (zie imdb.com) en heeft bestaan van ca. 1982 tot en met de zomer van 1986. De enige wisseling betrof de drummer. Begin 1984 kwam ik als derde en laatste drummer bij de band. Mondo Cane bereikte de halve finale van de eerste versie van de Grote Prijs van Nederland in 1984. Nadat de mini-LP in januari 1986 was uitgebracht (met een speciale presentatie in De Melkweg begeleid met beelden uit de originele films) heeft de band nog een half jaar opgetreden in het circuit van de kleinere maar zeer populaire poppodia. Met het uitbrengen van de LP was de geest uit de fles, in de zomer van 1986 gingen de leden ieder hun weg. De gitarist, Han Nuijten, en de zangeres, Patrice Pupkulies, zijn beroepsmatig muzikaal actief gebleven. Han Nuijten is vooral bekend als geluidstechnicus en producer bij Bullet Sound Studios en bij de twee-metersessies van Jan Douwe Kroeske. De naam van de producer, Ko West, was een verbastering van Go West, een Engelse band uit dezelfde tijd met een overgeproduceerd geluid. Ko West was een pseudoniem voor Peter Clement, destijds programmamaker bij de Hilversumse radio. Ko had iets te maken met zijn tweede naam en hij woonde in Amsterdam West, vandaar … De extra nummers voor de Poolse markt waren in mijn herinnering slechts proefopnames die er snel bijgezet zijn. Dankzij de link in je artikel zie ik het artwork voor die Poolse LP voor het allereerst 🙂

 2. Bas Vogelvang zei

  Hallo Hans,
  Leuk dat je deze plaat uit de bak hebt gevist. Het eerste nummer dat te beluisteren valt is niet ‘Rain’, maar ‘Liebeskummer’.

  groeten, en dank voor je recensie!

  Bas Vogelvang – de bassist van Mondo Cane

 3. Levent islek zei

  Patrice Pupkulies have wanderfull voice and I loved.

 4. Adorei,ja esta nos meu Favoritos
  Patrice Pupkulies <3

 5. Ik was een paar jaar geleden in Polen en vond daar de Poolse persing met inderdaad de extra nummers:
  – A long way from home;
  – Liebeskümmer;
  – Date my as.
  In Polen is de lp uitgegeven op het tanpress label SX-T93.
  Prachtige hoes.
  Herbert