Tegen de keer

Terwijl de daling van de cd-verkopen alleen maar sneller gaat, kondigt Rough Trade aan de grootste muziekwinkel van Groot-BrittanniĆ« te openen. Dat is lef hebben, want veel winkels sluiten en zelfs ketens als HMV hebben het moeilijk. “If you want to lose a lot of money, current wisdom suggests that opening a record shop would be a good way to do it.”

Rough Trade wil deels klanten trekken door leukigheden als een koffiebar, lekkere stoelen, gratis internet en ‘in–store’ optredens. Belangrijkere manieren om zich te onderscheiden zijn echter de expertise van het personeel, specialisatie (veel vinyl!) en de sterke merknaam die het sinds 1976 heeft opgebouwd.

In de hoogtijdagen van punk en new wave verwierf het Londense Rough Trade snel een goede reputatie met het uitbrengen en verkopen van ‘independent platen’. Na een paar jaar groei werden label en shop aparte ondernemingen.

In de smalle claustrofobische winkel bij Portobello Road vond ik het altijd leuk snuffelen, hoewel ik er nooit veel kocht vanwege de vrij hoge prijzen. De megastore moet deze zomer openen in de levendige multi-culti omgeving van Brick Lane.