Vinylfanaten

vinylfanaten Vinyl is aan een bescheiden come-back bezig. Een goed moment dus voor de uitgave van het boek Vinylfanaten (uitgeverij Het Spectrum). Hierin portretteert journalist Robert Haagsma (uiteraard zelf met het virus besmet) 22 fanatieke platenverzamelaars.

In Vinylfanaten laat Haagsma zeer uiteenlopende verzamelaars aan het woord. Bekende Nederlanders die hun passie niet onder stoelen of banken steken zoals Jules Deelder en Johan Derksen, DJ’s als Wipneus en Pim, Miss Djax en Stephen Dewaele (2 Many DJ’s), platenverkopers als Michel Terstegen (Da Capo, Utrecht) en Rob en Elly (Vinylarchief, Nijmegen), muziekjournalisten en onbekendere hobbyisten.

Leuk is dat ze allemaal zulke verschillende voorkeuren hebben. Bijvoorbeeld wat betreft verzamelgebieden: jazzplaten op bepaalde labels, picture discs, kerstplaten, alle uitgaven wereldwijd van Iron Maiden, exotica (instructieplaten voor papegaaien!), Franse EP’s of gewoon zo veel mogelijk. Voor sommige verzamelaars moeten exemplaren puntgaaf zijn, voor anderen zijn het gebruiksvoorwerpen die je zoveel mogelijk moet draaien. Collecties van tienduizenden platen zijn geen uitzondering in dit boek. Niet geheel onverwacht is dit boek vooral een mannenbolwerk, Miss Djax en Elly van Vinylarchief zijn de enige vrouwen die aan het woord komen.

De meeste vinylfanaten geven toe dat hun omgeving vaak met opgetrokken wenkbrauwen naar hun hobby kijkt. Een enkeling vertelt zelfs dat zijn obsessieve hobby z’n leven zo bepaalt dat hij daardoor geen partner heeft. Zover ga ik gelukkig bij lange na niet, maar ook voor mij als bescheiden platenverzamelaar is Vinylfanaten geregeld een feest der herkenning.

Na elk interview staat een handgeschreven top 10 van elke verzamelaar. Achterin het boek staat nog een praktisch hoofdstukje met de vraag waarom je eigenlijk dat ouderwetse, onhandige vinyl zou willen gebruiken en tips voor het kopen en onderhouden van platen, gevolgd door een epiloog waarin Haagsma over zijn eigen verzamelervaringen schrijft. Ik kocht het met veel liefde gemaakte boek overigens van Haagsma zelf op de recente Mega Platen & CD Beurs in Utrecht, de grootste platenbeurs ter wereld.