Zoekt en gij zult vinden

Lost & Found in Kassel is een tweedehands muziekzaakje van een zeldzaam wordende soort. Op een kleine oppervlakte is een grote hoeveelheid geluidsdragers samengeperst. De bakken puilen uit, dus overal staan stapels en kratten op de grond. Tweedehands obscuriteiten op vinyl voeren de boventoon. De winkel lijkt ook een soort buurtsoos te zijn.

Stamgasten kwamen vragen om muziektips, eerder gekochte albums ruilen of gewoon een praatje maken. Op de website van Lost & Found valt te lezen: “Mit Internetgeschäften usw. haben wir eigentlich nicht so viel am Hut, wir bevorzugen den persönlichen Umgang mit unseren Kunden. Nur so können und wollen wir unsere Stärken z. B. Kompetenz und Freundlichkeit zum Tragen bringen.”

De eigenaar vertelde honderduit, bijvoorbeeld over het Documenta-kunstproject waardoor opeens tientallen Chinezen in zijn winkel stonden. Hoewel ik al heel wat te snuffelen had, voerde hij me naar een achterkamertje vol ongesorteerde lp-schatten en droeg telkens extra bakken met cd’s aan uit geheime hoekjes van de winkel. Ik mocht ook naar hartelust platen opzetten.

Naar mijn partner, die buiten op de stoep een boekje zat te lezen, ging hij een kussentje (!) brengen. Toen ik eindelijk afscheid nam, mede met het oog op eerder genoemde partner, reageerde hij begripvol: “Je wilt niet weten hoeveel relatiedrama’s zich in mijn winkel hebben afgespeeld…”