Archives for mei 2009

Jan Mesdag zingt Brel

Jan Mesdag zingt Brel elpeehoesSoms koop ik een plaat waar een onverwacht verhaal achter schuilgaat. Bij Emmaus nam ik gisteren een elpee mee met de titel “Jan Mesdag zingt Brel”. De naam Mesdag zei me niet veel, maar ik ben een liefhebber van Brel, dus ik was benieuwd naar deze interpretaties. Bij thuiskomst zette ik de plaat op en ging ik op zoek naar de achtergrond. Het levensverhaal van Jan Mesdag bleek interessant en tragisch te zijn.
Lees verder

Rosa Spier

Rosa Spier EPBij Rosa Spier denk ik direct aan het rusthuis voor oudere kunstenaars. Over de naamgeefster zelf wist ik weinig, daarom vond ik het aardig om een EP met haar muziek te vinden. Het plaatje bevat vier harpstukken en een toelichting op de achterkant. Rosa Spier werd geboren in 1891 en was al voor haar twintigste harpist bij het Residentieorkest.
Lees verder

Piefke & Pafke

Piefke & Pafke hoes Piefke & Pafke vinyl

In 1982 werd de hitparade van onze oosterburen gedomineerd door Duitstalige muziek. Vanuit de underground overspoelde de Neue Deutsche Welle al snel de massamedia. Een parodie op deze vercommercialisering kon niet uitblijven. Enkele serieuze muzikanten noemden zich Piefke & Pafke und die Jungs aus der Dunkelkammer.
Lees verder

Plastic Bertrand

Plastic Bertrand - Chat Plastic Bertrand - Chat

Plastic Bertrand heeft de status van eendagsvlieg door Ça Plane Pour Moi, een nummer-tweehit tijdens de punkrage. Verder had de Belg, geboren als Roger Jouret, weinig succes in ons land. Toch bleef hij tot ver in de jaren ’80 platen maken, waaronder een geflopte Eurovisie-inzending onder de Luxemburgse vlag. In ’89 probeerde hij het zelfs nog met new beat.
Lees verder

Rotsen in de branding

Tijdens een recent bezoek aan Engeland verlekkerde ik me weer aan het grote aanbod muziekboeken. Een mooi voorbeeld is Last Shop Standing van Graham Jones, recent ook door Gijsbert Kamer aanbevolen. Jones bezocht als vertegenwoordiger jarenlang platenzaken om hun inkoopbeleid te beïnvloeden. Voor dit boek maakte hij een soort afscheidstoernee langs zijn favoriete winkels, waarbij hij talloze anekdotes verzamelde.
Lees verder

Zwarte kunst

Een leuk item onlangs bij Man Bijt Hond, over Henk Zielman uit Raalte die al decennia platen verzamelt. Hij heeft een indrukwekkende schuur vol vinyl, naar eigen zeggen ‘50.000 collector’s items’. Voor dubbele exemplaren heeft Henk een goede bestemming: hij verwerkt ze in bijzondere collage-schilderijen onder de noemer ‘Art of Noise’. Inmiddels heeft hij daarmee al een paar keer geëxposeerd. Zie ook Salland Centraal en De Weekkrant.