Dataklank

Kissing the Pink - The Other Side of HeavenIemand bedacht dat het ook een leuke gimmick was om computerdata op vinyl te persen. Zo staat er een computerprogramma op de maxi-single ‘The Other Side of Heaven’ (Magnet Records, 1985) van Kissing the Pink.

Ooit waren computers niet in een wereldwijd web met elkaar verbonden. Toch was er een manier om data op afstand te versturen: door het uitzenden van bits & bytes via traditionele media, die je op een bandje kon opnemen en vervolgens door je computer kon laten inlezen. Hiervoor werd meestal de standaard Basicode gebruikt. De NOS had bijvoorbeeld het radioprogramma Hobbyscoop, dat gepiep en geknars de ether instuurde.

Het programma op de plaat is niet voor iedereen toegankelijk: je moet er wel een ‘BBC Model B Micro Computer’ (fotoset) voor hebben. Op de achterkant van de hoes staan instructies hoe je de geluiden om kunt zetten in bruikbare software met behulp van een audiocassette. Dit komt wel nauw, zo moet je het volume niet te hoog zetten en de equalizer op hoge tonen instellen. Ook opnemen met een videorecorder is mogelijk!

Kissing the Pink was trouwens een Brits synthpop bandje dat vooral actief was in de jaren ’80. Ze begonnen vrij underground, maar later kregen ze een radiovriendelijke, poppy sound. Dit leidde ook in Nederland tot een hitje met One Step. Hun eerdere werk, zoals The Last Film, vind ik echter interessanter.

‘The Other Side of Heaven’ kan ik niet bijzonder waarderen, het is een vrij chaotische collage met veel breaks en hoge meerstemmige zang die mij niet hemels in de oren klinkt. Het computerprogramma schijnt visuals te bieden ter begeleiding van de muziek. Misschien kan iemand het eens uitproberen…