Dataklank 2

What Fun - Let's Get DigitalEerder schreef ik over een plaat van Kissing the Pink die een computerprogramma bevat. Ik herinnerde me dat ik nog zo’n verschijnsel bezit: op de single van het toepasselijke Let’s Get Digital van What Fun! staat ook een stukje computercode. De Haarlemse groep werd vooral bekend met de geëngageerde top 3-hit ‘The Right Side Won’ in 1983.

Dit is een van de vroegste nummers die ik me uit m’n jeugd kan herinneren. Hoewel ik normaal niet zo van reggae-achtige muziek hou, is het nummer me nog steeds dierbaar.

Het tienkoppige What Fun! trad tot eind jaren ’80 op, maar heeft slechts een bescheiden discografie: één mini-album (Having Fun) en drie singles, waarvan alleen ‘The Right Side Won’ echt succes had. In 2005 schijnt de groep overigens heropgericht te zijn!

What Fun’s tweede single ‘Let’s Get Digital’ haalde slechts de onderste regionen van de hitlijst, hoewel ik hem nauwelijks voor ‘The Right Side Won’ vind onderdoen. Op de single staat de melding ‘This record contains a computer programme in N.O.S. BASICODE.’ Het is maar een kort stukje knarsende data. Volgens Wikipedia krijg je na inladen in je computer het groepslogo van What Fun! te zien, dus heel spannend is het niet.

De single lijkt overigens een kritisch standpunt in te nemen tegen de computermaatschappij, getuige teksten als:

You're just a couple of digits / In an information file.
All your basic features / Are data to compile.

Word processor you're in control / With a PCB* as soul.
But computer you can't wright the wrongs / No more than poetry or songs.

* Printed Circuit Board (elektronische printplaat)