Feestplaat

coeb1 coeb2
Vroeger was de single een belangrijk reclamemedium, zoals levendig beschreven in het onlangs verschenen boek De muzikale verleiding. En de laatste maand van het jaar is natuurlijk de tijd bij uitstek om producten verleidelijk onder de aandacht te brengen. Coebergh’s Distilleerderij bracht daarom in december 1962 een feestelijk plaatje uit, dat verkregen kon worden via een prijsvraag.

Niet de minsten werkten mee aan “Feest voor haar, feest voor hem”: Annie M.G. Schmidt en Henri A. Knap schreven de teksten, Mary Dresselhuys en Ko van Dijk spraken de dialogen in en Wim Ibo regiseerde het geheel. Voor Schmidt was een dergelijk commercieel project overigens niet uniek; ze werkte ook mee aan plaatjes voor ondermeer Citroëns 2CV en Venz hagelslag.

Grappig is dat Schmidts hoorspel voor Coebergh in 2005 opdook in de archieven van het Theaterinstituut en men aanvankelijk dacht dat het een onbekende tekst was. In dat jaar is ook een nieuwe bewerking op de radio uitgezonden en op cd uitgebracht.

coebergh5

De slogan van het plaatje was: “Feest voor haar, voor hem, voor u en iedereen als er Coebergh onder de kurk is.” De ene kant van de single gaat over Sinterklaas, de andere over Kerst, dus de single kon de hele maand december worden gebruikt. De aanwezigheid van de bekende sterren brengt de stemming er goed in. “En die blijde herkenning zet zich voort wanneer u in de huiselijke kring bij een feestelijk drankje naar dit plaatje luistert.”

coebergh-brief1Leuk is dat de oorspronkelijke felicitatiebrief van Coebergh nog bij het exemplaar zat dat ik bij de kringloop vond. De winnaar mocht zich gelukkig prijzen: “Er bestaat slechts een beperkt aantal van (5000) en komt nooit in de handel, is voor geen geld of goed te koop. Daarom kunt u er mee pronken, het aan al uw kennissen laten zien en horen.”

coebergh-brief2Nog geiniger is de aanwezigheid van een extra epistel, waarin de firma Coebergh antwoord geeft aan een Utrechtse briefschrijver. Kennelijk was de Utrechtse firma Verwoolde (‘een zeer belangrijke afnemer’) niet bereid om de gewilde smaken aardbei-, sinas- en ananasbrandenwijn in het assortiment op te nemen. Om de teleurstelling te verzachten, kreeg de klager alsnog een reclameplaatje, waarvoor hij aanvankelijk niet in aanmerking kwam.

Het hoorspel van Annie M.G. Schmidt (Feest voor haar) duurt een minuut of zes. Het is niet bepaald een lofzang op alle verplichtingen van de maand december. “December is een énige maand. Enig, voor iedereen behalve voor een vrouw…”

file