No Holding Back

No Holing back - voorkant hoes No Holding Back - achterkant hoes
Henkjan Smits zit ruim 25 jaar in de ‘muziekbiz’. Hij heeft echter niet al die tijd bezonnebrild talenten beoordeeld. Aanvankelijk stond Smits zelf op het podium, als zanger van No Holding Back. Voor zover ik weet is het in eigen beheer uitgegeven I feel the earth move het enige wapenfeit van deze band op vinyl. De hitparade werd niet direct bestormd met deze cover van Carole King. De band speelde vanaf 1982 wel veelvuldig live, vooral dankzij het organisatietalent van de frontman.

Henkjan Smits schrijft hier zelf over op zijn weblog: “Om veel te kunnen spelen, belde ik me helemaal suf naar alle zalen die wel eens live-muziek hadden. We verspreidden de ‘rumour’ als een olievlek over heel Europa. […] De olievlek werkte goed en we deden tussen de 100 en 150 optredens per jaar.” Voormalig bandlid Jan Kanis zegt: “Henkjan kon niet zo best zingen maar wel goed managen, dus we speelden veel, ook in het buitenland.”

Op de single houdt Smits zich vocaal redelijk staande, al zal hij niet direct talentenjachten hebben gewonnen. Ik kan me bij het beluisteren van I feel the earth move wel voorstellen dat No Holding Back een energieke live-band was, met een op Amerikaanse leest geschoeide mix van rock en soul. Een associatie die ik kreeg was (een nette versie van) Herman Brood & the Wild Romance. Misschien niet toevallig is een van de twee achtergrondzangeressen Floor van Zutphen, die ook op de eerste Brood-platen meezingt. De andere zangeres is overigens Astrid Seriese, die later vooral bekend werd met jazzy repertoire.

Beluister een fragment: