Retteketet!

az1 az2
Voetbal is zelden een thema op dit weblog. Vandaag moet ik echter een uitzondering maken, nu ‘mijn club’ AZ na 28 jaar weer eens kampioen is geworden (al was dat niet helemaal volgens het ideale scenario).

Tegenwoordig ben ik vooral teletekstsupporter, maar de club is mij met de paplepel ingegoten. Tijdens m’n jeugd bezocht ik bijna alle wedstrijden in de Alkmaarder Hout, steevast op een kinderkaartje voor de staantribune van Hfl. 2,50 (eigenlijk voor kinderen t/m 12). Een aardig historisch detail: mijn vader nam ooit deel aan de oprichtingsvergadering van Nederlands eerste profclub Alkmaar ’54, een voorloper van AZ. Jammer dat hij het huidige succes niet meer heeft meegemaakt.

Tijdens het vorige kampioensjaar ’80-’81 was ik te jong om de successen bewust te beleven. Ik maakte vooral de middelmatige jaren mee, waarin AZ soms net wel, soms net niet in de eredivise bleef. Mijn favoriete spelers waren creatievelingen Hans Visser en Maurice van Ham, maar ook voorstopper Michel Vonk, die op ‘mijn’ positie speelde.

De Hout is echter niet meer in gebruik en staantribunes zijn al jaren afgeschaft. Vanaf het moment dat ik ging studeren, volgde ik AZ alleen nog van een afstand. Mijn blijdschap is er echter niet minder om, dus haalde ik de twee singles uit de kast die aan AZ zijn gewijd.

Midden jaren ’70 verscheen de klassieke voetbalplaat ‘AZ Retteketet’ van de Mirlitons. Niet bijster origineel, maar een lekkere meezinger, ook al bevat het vreemde regels als: “Ga er tegenaan, AZ moet bovenaan / Laat ze met hun water naar de dokter gaan”. Op de B-kant stond het eveneens aanstekelijke ‘Ga je mee naar Wastora’, waarmee de sponsorende gebroeders Molenaar slim voetbal en commercie combineerden (zie ook Andere Tijden over AZ).

Naar aanleiding van het kampioenschap in ’81 bracht het duo Double X het ‘AZ Alfabet’ uit, een vet hoempapa-nummer waarin het alfabet gelukkig is beperkt tot de letters A en Z. De meest memorabele tekstpassage is:
“De beste club van Nederland die speelt in Allukmaar / Dat is geen hom dat is geen kuit maar voetbalkaviaar.”

Ik ben benieuwd of er nu weer een kampioensplaat op de markt komt. Er bestaat al wel een gepimpte versie van ‘Retteket AZ’. Wat mij betreft kan ook de originele versie opnieuw worden uitgebracht, waarbij Dirk Scheringa een lied op de B-kant mag inzingen (bijvoorbeeld ‘Leen je mee bij DSB’).