The Enemy Within

miners1 miners2

Vorige week stond Geert Maks In Europa in het teken van de Britse mijnstakingen van 1984. The Guardian publiceerde ook diverse artikelen over de gebeurtenissen van 30 jaar geleden, waaronder een verhaal van vakbondsleider Arthur Scargill. Hij was Thatchers belangrijkste opponent in haar missie om de macht van de bonden te breken. Veel (alternatieve) muzikanten steunden in die tijd de strijd van de miners, in de vorm van benefietconcerten en -platen. Toevallig kwam ik zaterdag zo’n plaat tegen, onder de naam The Enemy Within, de term die Thatcher gebruikte om de binnenlandse oproerkrakers aan te duiden.

Achter het project The Enemy Within gaan de dub-producers Adrian Sherwood en Keith LeBlanc schuil, bekend van het label On-U Sound Records. De muziek bestaat uit staccato electro beats, doorspekt met gesampelde speeches van eerdergenoemde Scargill.

Een informatieblad laat weten dat alle opbrengsten naar het ‘Miner’s Solidarity Fund’ gaan. Verder wordt geadviseerd om de plaat om 18 uur te draaien, in het kader van de campagne om de energievoorziening dagelijks om die tijd onder druk te zetten.

De 12″ Support the Miners is uitgebracht door het Londense Rough Trade Records (RTT 151, 1984). Hij bevat twee versies van een nummer dat simpelweg Strike heet. De ‘General Mix’ op de B-kant bevalt me het best.