Waar koopt Morrissey zijn overhemden?

smithswedstrijd1 smithswedstrijd2
Grappige vondst in een oude platenhoes: een wedstrijdformulier om een exclusief Smiths-prijzenpakket te winnen. Alleen voor echte kenners, want je moest wel weten waar Morrissey zijn overhemden kocht en wat zijn lievelingsdrankje was (chocomel?). Ook diende je nog een pakkende slagzin verzinnen. Opsturen zal niet veel zin meer hebben, want het formulier moest voor 1 mei 1987 binnen zijn bij de firma Megadisc te Weesp.

Misschien is de actie wel verzonnen door Minny Pops-oprichter Wally van Middendorp, die destijds ‘Pers and Product Manager’ was bij dit label. Megadisc ontstond vanuit wijlen de Amsterdamse platenzaak Boudisque en was ongeveer actief tussen 1983 en 1990. Het label had diverse Nederlandse artiesten in zijn stal, zoals Claw Boys Claw, Mathilde Santing en Astral Bodies. Daarnaast bracht Boudisque diverse platen in licentie uit van buitenlandse labels zoals 4AD, Statik en het Rough Trade van The Smiths. Zie de (nog niet complete) discografie.

smithsworldhoesThe World Won’t Listen kwam begin 1987 uit en was na ‘Hatful of Hollow’ al de tweede verzamelaar van de Britse groep, die pas drie jaar platen uitbracht. Toch is het wel een essentiële schijf, omdat er veel B-kanten en nummers in single-versie opstaan. Vooral het begin is overdonderend, met achter elkaar ‘Panic’, ‘Ask’, ‘London’ en ‘Bigmouth Strikes Again’.

In totaal maakten The Smiths maar vier studio-albums en een live-plaat tussen 1984 en 1988. Toch zagen Rough Trade en later WEA kans om bijna dubbel zoveel compilaties op de markt te brengen. Zo om de vijf jaar is het weer raak, dan is kennelijk een nieuwe generatie klaargestoomd voor het erfgoed van The Smiths, die nog altijd niet zijn bezweken voor het reünie-virus.