Archives for januari 2010

USKO

usko1Het USKO is één van de grootste studenten-muziekgezelschappen in Nederland. In 2010 bestaat het Utrechts Studenten Koor en Orkest 65 jaar. Een mooie aanleiding om een plaatje te vermelden van het USKO uit 1961. Hiermee wilden de muzikale studenten een reis naar Turkije bekostigen.
Lees verder

Labelhoes

Philips hoesIn Nederland kregen singles een unieke fotohoes vanaf midden jaren ’60, in andere landen gebeurde dit veel later. Daarvoor waren singles doorgaans gehuld in een ‘company sleeve’, een hoesje met het logo van de platenmaatschappij erop. Soms waren dit wel hoogstandjes in design en/of typografie, zoals dit Philips-hoesje uit de 50’s. Veel meer prachtige voorbeelden zijn te vinden bij Record Envelope (helaas geen recente updates).

Machinegeluiden

bruit1 bruit2
De amateurfilmer kon vroeger speciale platen met geluidseffecten aanschaffen. Zoals de Franse reeks Bruitage Cinéma. Elke single had een ander thema, bijvoorbeeld ’treinen, ‘vogels’ of ‘kerkklokken’.
Lees verder

Music from Australia

Music from AustraliaMIDEM is een grote jaarlijkse muziekbeurs in Cannes. In 1980 stelde Australië (zoals meer landen) een verzamel-lp samen om de muziekscene op deze beurs te presenteren. Helaas is de meeste muziek op Music from Australia niet erg memorabel.
Lees verder

Victor Fictoor

hoes Victor Fictoor Deze single uit 1983 vond ik op een rommelmarkt. ‘Seeking For A New World’ is een aardig synthpop-nummer met een futuristisch thema en verwijzingen naar moderne media.

Lees verder

DiscCoverArt

Nog t/m 7 februari in het Grafisch Museum Groningen: de expo DiscCoverArt (blog), met een greep uit de platenhoezen van verzamelaar Marius Quist (video). Tegelijk toont de Groningse Bibliotheek een selectie picture discs van Peter Bastine, medesamensteller van Extraordinary Records (Taschen). Reeds afgelopen is de expositie van cassettes van lokale artiesten in het Poparchief Groningen.
Speciaal voor DiscCoverArt is een gelimiteerde lp-box uitgebracht met muziek van tien Groningse acts en hoezen van bekende ontwerpers als Peter Pontiac en Tord Boontje (foto’s op Flickr).

The Opposition – This Year

opposition-year1 Opposition - This Year achterkant hoes
The Opposition uit Londen is met tussenpauzes sinds 1978 actief. Echt bekend werd de groep nooit, alleen in Frankrijk bouwden Mark Long en co een aardige fanschare op. The Opposition maakt vrij kale wave-rock met nu en dan subtiele reggae-ritmes, ergens tussen postpunk en de vroege Police.
Lees verder