Archives for april 2010

1980: Niks geen Trix


Een toepasselijk plaatje, vlak voor Koninginnedag. Tegenwoordig hoor je zelden felle protesten tegen het koningshuis, 30 jaar geleden was dat wel anders. Bekend is het krakersoproer in Amsterdam bij de inhuldiging van Beatrix op 30 april 1980. Ook muzikaal werd er aksie gevoerd, bijvoorbeeld door de Megafoons (‘Utrechtse akoestieke politieke punk’). Zij zetten 4 nummers op een EP, waarvan ‘Niks geen Trix’ het bekendst is.
Lees verder

I need that record

Op Pitchfork.tv kun je wekelijks een volledige (muziek)film kijken. Nu is dat I Need That Record! van Brendan Toller, met als ondertitel The Death (or Possible Survival) of The Independent Record Store. In deze docu komen veel muzikanten aan het woord over hun liefde voor platen(zaken), zoals Thurston Moore, Glenn Branca, Lenny Kaye, Chris Frantz Ian Mac.
Lees verder

Kijkje in de keuken


Leuke fotoserie van George’s Song Shop, naar eigen zeggen Amerika’s oudste platenzaak (anno 1932). Vijf verdiepingen vol (stoffige) platen, van de kelder tot de keuken!

Ziek veel platen

In Utrecht deden drie winkels mee aan Record Store Day op 17 april. Plato en Boudisque organiseerden ondermeer enkele instore optredens. Bij Da Capo Records was het echter business as usual.
Medewerker Barry in het AD: “Bij ons is het elke dag Record Store Day, al jarenlang.” Da Capo heeft nog niet te klagen over aanloop. “Ook ons publiek verjongt. Komen er van die gastjes binnen die uitroepen: ‘Ziek man, wat veel platen hier!’ En die gaan dan de deur uit met hun eerste plaat van The Beatles. Geweldig!”

Meisjesdingen en old school

“Mijn muziekcollectie was aanzienlijk kleiner geweest zonder hem*. De eerste keer dat hij mijn platenkast zag, was hij wel tevreden. Maar ik ben gewoon een meisje, dus ik heb ook meisjesdingen staan. Hij heeft me veel oude muziek laten horen, ook wel minder gangbare singer-songwriters en hij heeft me Nederlandse muziek laten luisteren. Echt old school, zoals Johnny Jordaan.”
Actrice Vivienne van den Assem over haar platenkast, in de rubriek Mijn Kindamuzik.
*haar vriend, popjournalist Arne van Terphoven, red.

Weer als nieuw

Voor het schoonmaken van platen bestaan veel methodes, van een drupje afwasmiddel tot professionele platenwasmachines. Deze methode kende ik nog niet: houtlijm!
Inderdaad, smeer een draaiende plaat gelijkmatig in met houtlijm, laat het spul 20 uur drogen, trek de lijmlaag eraf en het vinyl zou als nieuw moeten zijn. Misschien probeer ik het binnenkort uit, maar ik denk niet dat ik hiervoor een collector’s item gebruik…

Vinyl tijdschrift

In 2009 verscheen het tweede nummer van Het Vinyl Tijdschrift. Deze uitgave van Hifi Video Test B.V. besteedt veel aandacht aan platenspelers in het duurdere segment. Ook staan er wat korte interviews in met ‘vinylisten’.

Vooral boeiend is een reportage over Record Industry. In 5 pagina’s met veel foto’s vertelt directeur Ton Vermeulen over het productieproces in ’s werelds grootste vinylperserij in Haarlem.

Het blad, met een leuke coverillustratie van Sophie van Mackelenbergh, was ook als pdf te downloaden.

Museaal

Platen(hoezen) heb ik meermaals in musea gezien in het kader van muzikale exposities. Als kunstzinnige uitingen op zich worden ze minder vaak tentoongesteld.

In het Reina Sofia in Madrid, een prachtig museum voor moderne kunst, zag ik in 2009 tot m’n verrassing een vitrine gewijd aan El Aviador Dro y sus obreros especializados, kortweg Aviador Dro.
Lees verder