Archives for november 2010

Hoed u voor namaak

Tegen bootlegs heb ik weinig morele bezwaren. Ze worden meestal gekocht door verstokte fans die al het officiële materiaal van hun favoriete artiest reeds hebben. Vaak herken je bootlegs van een kilometer afstand aan het knullige artwork. Ernstiger vind ik counterfeits, imitaties van zeldzame platen. Het artwork is meticuleus nagemaakt, nergens wordt vermeld dat het een nieuwe ongeautoriseerde uitgave betreft.

Over dit verschijnsel berichtte Harry Prenger een tijdje terug al aan de hand van Massive Attacks Mezzanine lp. Een ander voorbeeld van deze (vaak Duitse) praktijken is Jeopardy, het debuut van The Sound.
Lees verder

Paradiso Party Sounds

In 1993 was het 25 jaar geleden dat Paradiso werd opgericht. In maart 1968 opende het ‘kosmisch ontspanningscentrum Paradiso’ in het voormalige gebouw van de Vrije Gemeente aan de Weteringschans.

Ter ere van het zilveren jubileum ontvingen 2000 relaties van het poppodium de dubbel-LP ‘Paradiso Party Sounds’.
Lees verder

Toon op 78 toeren


Bij Toon Hermans denk je waarschijnlijk aan zijn populaire onemanshows. Minder bekend is zijn carrière als liedjeszanger. In 1947/1948, lang voor zijn eerste eigen show in 1955, bracht Toon een handvol singles uit op 78 toeren. Hij speelde toen al wel enkele jaren mee in revues en theaterproducties.
Lees verder

Old kids on the block

Onlangs berichtte ik al eens over Amerika’s oudste platenzaak, uit 1932. Maar dat is een jonkie vergeleken bij Spillers Records uit Wales, volgens het Guinness Book of Records de oudste platenzaak ter wereld. Spillers verkoopt al geluidsdragers sinds 1894!
Lees verder

Plaatwerk

Van Lego kun je alles maken, maar van oude grammofoonplaten ook! Ik heb al heel wat fruitschalen en sieraden van vinyl voorbij zien komen, maar het Rock ’n Pop Museum in Gronau gaf een nieuwe draai aan dit thema.
Lees verder

Vraiment Ramses


Il se prénomme RAMSES. Vraiment. Comme son père: égyptien qui épousa une russe…
Zo begint de hoestekst van de Franstalige single die Ramses Shaffy ooit opnam. Voor het geval nog iemand twijfels over zijn afkomst had, is een foto van zijn paspoort afgedrukt. Beroep: acteur. Woonplaats: Amsterdam. Geboren in Neuilly-sur-Seine in 1933. 1,88 meter lang, grijsblauwe ogen, donkerblond haar.
Lees verder