Archives for december 2010

Miners of Muzo


Een van de leukere Nederlandse gitaarbands uit (vooral) de jaren ’80 vind ik The Miners of Muzo, opgericht in Tilburg in 1981. Garage, 60’s en country (tegenwoordig zouden we americana zeggen) zijn typische onderdelen van hun melodieuze rocksound.
Lees verder

Geesten van Kerstmis

In mijn verzameling heb ik slechts één echt kerstalbum, maar wel meteen een hele goede. Chantons Noël – Ghosts of Christmas Past is een compilatie uit 1981, uitgebracht door Les Disques Du Crépuscule. Dit Brusselse label waardeer ik bijzonder om de constante kwaliteit van zijn releases, die uitkwamen tussen 1980 en 2005, altijd voorzien van verzorgd artwork.
Lees verder

Het is weer kersttijd


Zoekend naar kerstige nummers in m’n platencollectie, stuitte ik op het nummer It’s Christmas Time Again van Trespassers W. Het is te vinden op het dubbelabum Dummy uit 1988 van dit eigenzinnige Haagse collectief. Waarschijnlijk geen muziek om je schoonouders rond de kerstboom mild mee te stemmen.
Lees verder

Kerst met Sidney

Tijdens deze dagen mag een kerstsingle niet ontbreken op dit weblog. Eentje uit de oude doos: in 1958 dook saxofonist Sidney Bechet met vier andere muzikanten een Parijse studio in om enkele kerstnummers in te spelen. Naast de evergreens Silent Night en White Christmas bevat deze Franse EP op Vogue de nummers Blues du Papa Noël en Spirit Holiday.
Lees verder

Geheel in stijl

De Amerikaanse rockgroep The White Stripes creërt graag collector’s items. Zo heeft hun label Third Man Records onlangs hun eerste drie albums opnieuw op vinyl uitgebracht, elk in een luxe gelimiteerde editie van 500 stuks. De albums zijn opnieuw gemasterd, gedrukt op 180 grams rood-wit vinyl, met nieuw artwork op basis van de originele foto’s.

400 exemplaren werden via de website van het het label en de eigen platenzaak in Nashville aan de man gebracht, voor de overige 100 exemplaren werd een exclusief verkooppunt aangewezen. Het Utrechtse Da Capo Records kreeg het alleenrecht om De Stijl te verkopen, het tweede album van The White Stripes.
Lees verder

Tweede dag van het vinyl

Op zondag 23 januari vindt de tweede Dag van Het Vinyl plaats in popcentrum 013 in Tilburg. Platenhandelaren, audiozaken, bands, dj’s en andere vinylofielen presenteren zich met stands, lezingen en optredens. Onder de bezoekers wordt een gelimiteerde single van Rob Zombie verloot. De eerste editie in januari 2010 vond ik geslaagd, met mooie optredens van DeWolff and Use Of Ashes. Een uitgebreid verslag staat op muziek.nl.

Vinyl opbergen: platenkasten & meer

Als je platenverzameling groeit, zul je een manier zoeken om je vinyl netjes op te bergen. Bij kleine hoeveelheden kun je uit de voeten met koffers, rekjes of bakken, als dat uit de hand loopt is een platenkast de beste oplossing.

Platen kun je het beste staand (verticaal) bewaren, niet liggend (horizontaal). Het meest gebruikelijk is om ze met de rug naar je toe op te bergen, vergelijkbaar met een boekenkast. Het alternatief is om platen met de voorkant van de hoes te presenteren, zodat je erin kunt bladeren als in de bakken in een platenzaak.
Lees verder

Odes aan FC Utrecht


Een paar maanden geleden verklapte Henk Westbroek dat het Goede Doel een nieuw clublied gaat maken voor FC Utrecht. Natuurlijk zijn er veel meer nummers voor deze club gemaakt, zoals Herman Berkiens De strijd gaat beginnen en recenter Het gevoel dat blijft van Herman Pouderoyen. Onlangs kwam ik enkele andere Utrechtse voetbalsingles tegen.
Lees verder