Geesten van Kerstmis

In mijn verzameling heb ik slechts één echt kerstalbum, maar wel meteen een hele goede. Chantons Noël – Ghosts of Christmas Past is een compilatie uit 1981, uitgebracht door Les Disques Du Crépuscule. Dit Brusselse label waardeer ik bijzonder om de constante kwaliteit van zijn releases, die uitkwamen tussen 1980 en 2005, altijd voorzien van verzorgd artwork.

Op Chantons Noël staan diverse top-acts uit de postpunk underground van de vroege jaren tachtig, zoals Cabaret Voltaire, Tuxedomoon en The Durutti Column. Ook neo-klassieke artiesten zijn vertegenwoordigd, zoals Michael Nyman en Wim Mertens met zijn project Soft Verdict. Daarnaast bevat de verzamelaar voor mij obscure artiesten als The Swinging Buildings, Simon Toppings en Magazzini Criminali.

Zie ook de tracklist op discogs.com. In 1982 bracht het label een remake uit, met diverse andere nummers. Later zouden meer edities volgen. De cd-reissue van LTM uit 2007 bevat de originele nummers plus bonustracks van de latere versies.

Drie van mijn favoriete nummers van het album zijn het wavy Tokyo Twilight van de Belgische groep The Names, het melancholische Christiana van Paul Haig (ex-Josef K) en het lieflijk minimale Silhouettes van het New Yorkse duo Thick Pigeon.