Geheel in stijl

De Amerikaanse rockgroep The White Stripes creërt graag collector’s items. Zo heeft hun label Third Man Records onlangs hun eerste drie albums opnieuw op vinyl uitgebracht, elk in een luxe gelimiteerde editie van 500 stuks. De albums zijn opnieuw gemasterd, gedrukt op 180 grams rood-wit vinyl, met nieuw artwork op basis van de originele foto’s.

400 exemplaren werden via de website van het het label en de eigen platenzaak in Nashville aan de man gebracht, voor de overige 100 exemplaren werd een exclusief verkooppunt aangewezen. Het Utrechtse Da Capo Records kreeg het alleenrecht om De Stijl te verkopen, het tweede album van The White Stripes.

Eigenaar Michel Verstregen van Da Capo vertelde aan 3VOOR12 dat er massale belangstelling was uit het buitenland: “Fans bellen uit Antwerpen, Parijs en Duitsland. Er komt een volle auto uit Duitsland hierheen speciaal voor deze release.” Aan mailorder deed hij echter niet: “Het idee is juist dat mensen het fysieke winkelen weer ervaren.” De opbrengst werd overigens gedoneerd aan het Leger des Heils.

Een voorname reden voor de voorkeurspositie voor Da Capo is waarschijnlijk dat de platenzaak is gevestigd in de Rietveld-stad Utrecht. Eén examplaar is dan ook aangeschaft door het Centraal Museum, waar op dit moment een grote tentoonstelling over Stijl-kunstenaar Gerrit Rietveld loopt.