Het is weer kersttijd


Zoekend naar kerstige nummers in m’n platencollectie, stuitte ik op het nummer It’s Christmas Time Again van Trespassers W. Het is te vinden op het dubbelabum Dummy uit 1988 van dit eigenzinnige Haagse collectief. Waarschijnlijk geen muziek om je schoonouders rond de kerstboom mild mee te stemmen.

Sinds 1984 bracht Trespassers W een indrukwekkende hoeveelheid platen uit, waarvan ik er zo’n tiental in m’n bezit heb. Vaak een soort Gesamtkunstwerkjes, waarbij de platen vergezeld gaan van uitgebreide boekjes en handgemaakt artwork. Via de website van Trespassers W schijnen veel platen nog verkrijgbaar te zijn, voor belachelijk lage prijzen.

Spil van de band is Cor Gout, die Trespassers W aanvankelijk oprichtte als uitgeverij. Gout was publicist van muziekbladen als Vinyl. Ook is hij auteur van diverse muziekboeken vol prettige nostalgie, zoals ’78-45-16-33, de toerentallen van de pop’ en ‘Muziek in zwart-wit’. Aan de platen van Trespassers W werkt een groot aantal muzikanten mee, waarbij Wim Oudijk vaak de arrangementen voor zijn rekening neemt.

It’s Christmas Time Again opent de vierde plaatkant van het in eigen beheer uitgebrachte Dummy. Direct begint een bozige stem over het trieste lot van kinderen in ArgentiniĆ«, Sri Lanka, Bokassa, Bogota en Zuid-Afrika. Geen gezellig niets-aan-de-hand feestnummer dus, al zijn de teksten zoals vaker bij Gout vrij cryptisch.
The Bethlehem Cuckoo / Appearing out of the blue / To rescue me, to rescue you / And to make up for the loss of the Argentinian children / Etcetera, etcera /
HALLELUJAH! HALLELUJAH!