Kerst met Sidney

Tijdens deze dagen mag een kerstsingle niet ontbreken op dit weblog. Eentje uit de oude doos: in 1958 dook saxofonist Sidney Bechet met vier andere muzikanten een Parijse studio in om enkele kerstnummers in te spelen. Naast de evergreens Silent Night en White Christmas bevat deze Franse EP op Vogue de nummers Blues du Papa Noël en Spirit Holiday.

Sidney Bechet werd geboren in 1897 (!), speelde in 1912 voor het eerst in een band (toen nog op klarinet) en nam rond 1924 zijn eerste plaat op. Volgens de hoestekst van “Sidney Bechet Joue Noël” had hij al jaren het plan om enkele ‘négro-spirituals’ op te nemen, maar lukte dit pas in 1958, nadat hij hersteld was van een ziekbed. Waarschijnlijk behoort dit tot zijn laatste opnamesessies, want in 1959 overleed Bechet, op 62-jarige leeftijd.

Op deze kerst-EP wordt de schelle sopraansax van Bechet gecombineerd met het gezellige Hammond-orgel van Jean-Claude Pelletier. Beiden wisselen elkaar af in het improviseren op de melodielijn. Aanvullende instrumenten zijn trombone, bas en drums.

Prijsnummer is wat mij betreft het bluesy Spirit Holiday, het enige nummer met vocalen (van Bechet zelf?) en opzwepend handgeklap. De single heeft waarschijnlijk heel wat kerstfeesten dienst gedaan, want hij kraakt als een knapperend haardvuur.