Kromme banaan


Voor de prikkie vond ik het album The Velvet Underground & Nico. Had ik allang op cd, maar ik wilde hem ook op plaat hebben, vooral vanwege de iconische hoes van Andy Warhol. Helaas geen eerste persing met afpelbare banaan (zie dit amusante verhaal), maar wel een mooie Nederlandse uitgave met klaphoes. Het vinyl zag er op het oog prima draaibaar uit. Pas toen de plaat op de draaitafel lag, bemerkte ik dat hij wel erg krom was…

Op internet zijn heel wat huis-, tuin- en keukenmethodes te vinden om kromgetrokken (‘warped’) platen weer vlak te krijgen. Vaak komt de methode neer op het leggen van de plaat tussen dikke boeken, stenen of glasplaten, al dan niet eerst verwarmd via een strijkijzer, fluitketel of oven. Misschien dat ik nog aan het experimenteren sla. Er bestaan echter ook machinale oplossingen.

Een Duitser genaamd ‘Thirsty Dragon’ heeft een serie filmpjes op YouTube gepost. Bekijk een plaat voor, tijdens en na het egaliseren. Hij schijnt 5 euro te rekenen voor het fixen van een kromme plaat.