Muziekbibliotheek Achter de Dom


Op een lp vond ik een stempel van de Utrechtse Openbare Muziekbibliotheek en Discotheek. Hierop staat het adres Achter de Dom 16, waar je ruim 35 jaar geleden platen kon lenen.

Het Utrechts Archief bevat diverse foto’s van het interieur van de oude muziekbieb. Te zien is een sfeervolle muziekzolder met een fraai balkenplafond, en (vooral) mannen die tussen de platen staan te neuzen. Het roken van een pijp was daarbij niet ongebruikelijk…

In 1962 werd de eerste Openbare Muziekbibliotheek geopend in het souterrain van de Openbare Leeszaal in de Voetiusstraat. Het aanbod bestond vooral uit bladmuziek. In 1968 verhuisde de muziekbibliotheek naar een zelfstandige vestiging Achter de Dom. Toen werd ook begonnen met de uitleen van grammofoonplaten.

Tegenwoordig is dit 17e-eeuwse pand een woonhuis. De muziekbibliotheek werd eind 1974 verplaatst naar de huidige locatie op de Oudegracht. Ook van deze verhuizing bevat het Utrechts Archief foto’s.

Elmer Schönberger beschrijft in het artikel De Ideale Bibliotheek (PDF, verschenen in Tirade 416) zijn herinneringen aan de oude Openbare Muziekbliotheek, waar hij een bijbaan had.

Een paar keer per week, waaronder de voor de langslapende jonge mens altijd wat onhebbelijke zaterdagochtend, controleerde ik teruggebrachte platen op krassen, stempelde uitgaande exemplaren af en inde de daarbij behorende dubbeltjes en kwartjes aan leengeld. [...] Ik lette heel goed op wat echte kenners meenamen en wilde daar het mijne van weten. Het merendeel van wat over de balie ging was trouwens – ook toen al – popmuziek. Meer dan de klanken uit de Woodstock-era staan de psychedelische hoezen waarin deze gestoken waren sindsdien in mijn geheugen gegrift."