Miners of Muzo


Een van de leukere Nederlandse gitaarbands uit (vooral) de jaren ’80 vind ik The Miners of Muzo, opgericht in Tilburg in 1981. Garage, 60’s en country (tegenwoordig zouden we americana zeggen) zijn typische onderdelen van hun melodieuze rocksound.

Ik leerde ze kennen met het album The Love & Life Storybook Album uit begin jaren ’90. Met terugwerkende kracht bemachtigde ik een handvol oudere platen, grotendeels uitgebracht door het roemruchte Tilburgse label Eksakt Records.

De band was in het buitenland (Griekenland, Frankrijk) misschien wel populairder dan in eigen land. Diverse platen van The Miners of Muzo werden ook door buitenlandse labels uitgebracht en de band trad vaak over de grens op.

Vanaf begin ’90 gebeurde er niet veel meer rond de band. Er waren enkele wisselingen in de bezetting en diverse muzikale zijprojecten. In 2000 werd de groep nieuw leven ingeblazen.

Dit leidde in 2008 tot een dubbelalbum, Love & Life Part II, Diggin’the Future (to Venus to Mars and back), dat je kunt downloaden van de Miners of Muzo website. De sound is nog herkenbaar, al klinken de gitaren soms wat zwaarder dan vroeger. Daarna werd het weer stiller rond de Miners, ondermeer doordat gitarist Hans Vroom naar Frankrijk verhuisde.

Een van de eerste releases van The Miners of Muzo was de single Hey Gipsy Woman (Eksakt Records, 1985), met op de B-kant Going All The Way en Dead Desert Cowboy. In een exemplaar dat ik heb zit wat promomateriaal, waaronder een aanbevelingsbrief van frontman Léon Lemmen. Hierin schrijft hij dat ze de ‘heavy’ nummers van het eerste album In Surf of Fish niet meer spelen en dat ze het tweede album Apogee meer sixties-georiënteerd is.

Reacties

  1. Wat een leuk stukje en dito muziek. Extra cool is dat ik óók opgericht ben in Tilburg in 1981 🙂

  2. Haha, dat was een bijzonder vruchtbaar jaar!

  3. marc lemmen zei

    Inderdaad een leuk stuk.
    Nou speel ik toevallig sinds 1985 bas in de Miners of Muzo en we spelen nog steeds (of weer, het is maar hoe je er tegen aan kijkt). Op 13 februari aanstaande (2011) spelen we in 013 in Tilburg, in een geheel aan NOorderlicht gewijd programma, getiteld: Noorderlicht Nu “in beeld en geluid”. Wellicht leuk om te komen kijken? Het programma begint om 16.00 uur, met beeld, geluid en diverse bands. The MIners spelen om 17.30 uur in de grote zaal.