1980: Niks geen Trix


Een toepasselijk plaatje, vlak voor Koninginnedag. Tegenwoordig hoor je zelden felle protesten tegen het koningshuis, 30 jaar geleden was dat wel anders. Bekend is het krakersoproer in Amsterdam bij de inhuldiging van Beatrix op 30 april 1980. Ook muzikaal werd er aksie gevoerd, bijvoorbeeld door de Megafoons (‘Utrechtse akoestieke politieke punk’). Zij zetten 4 nummers op een EP, waarvan ‘Niks geen Trix’ het bekendst is.

De Megafoons werden niet gehinderd door al teveel muzikale bagage, maar toch is ‘Niks geen Trix’ een pakkend nummer. Het meezingbare refrein: “Niks geen Trix op onze riks / de republiek op onze piek”. De boodschap (“Ja krijg de klere met je huis van Oranje / weg met al die dure franje”) is duidelijk belangrijker dan de muzikale verpakking. De overige drie korte nummers, zoals het subtiele ‘Vonhoff lik me reet’, volgen hetzelfde rechttoe rechtaan stramien.

Niks geen Trix:

Vonhoff lik me reet:

Op de hoes staan bekende krakersleuzen als ‘Eerst wonen, dan kronen!’ en ‘M.E. weg ermee’. De single werd verspreid door het roemruchte Utrechtse punklabel Rock Against Records, dat ook platen uitbracht van ondermeer The Nixe, Lullabies en Coïtus Int. Zie Mark Roos: Punk in Utrecht. De Megafoons schijnen nog een minder bekende tweede single gemaakt te hebben.

De VARA zond in 1980 de Alternatieve Koninginnedag uit. Dit kostte de omroep enkele duizenden leden, die net als minister Wiegel boos waren over de ‘ophitsende en opruiende karakter van de radio-uitzendingen’. Vooral Hanneke Groenteman moest het ontgelden vanwege haar radicale toon.

De Megafoons waren destijds ook te gast bij de VARA. In onderstaand fragment (vanaf 7:10) spelen ze twee nummers: ‘Ik ben een opstandeling’ en ‘Niks geen Trix’.