Platenzaak Bol.com

Veel media meldden het al: sinds deze maand verkoopt Bol.com ook vinyl. In het nieuwsbericht is sprake van ruim 70.000 platen, in de webwinkel zijn nu ‘maar’ 30.000 vinyl-artikelen beschikbaar.

Bol.com verwacht dat de klant nog moet wennen, bij elke plaat staat de waarschuwing ‘Voor dit artikel heb je een platenspeler nodig’. Een voordeel van Bol.com, naast de grote catalogus, zijn de lage verzendkosten: €1,95, vaak een hindernis bij het online kopen van vinyl. Toch verwacht ik weinig gebruik te gaan maken van dit nieuwe aanbod.

Ik vind het leuker om muziek te kopen in platenzaken of bij concerten. Als ik online bestel, is dat bij gespecialiseerde mailorders of direct bij artiesten & labels. Veel platen van mijn (obscure) gading levert Bol.com niet, of alleen met een hoge prijs & lange levertijd. Verder koop ik zowel on- als offline veel tweedehands vinyl, een markt waarin Bol.com zich niet begeeft.

Een willekeurige steekproef: een vrijbekende recente LP, Magic Chairs van Efterklang, kost € 21,99 bij Bol.com (levertijd: 5-7 werkdagen). Bij Platomania, de webwinkel van Plato & Concerto: € 19,99 (3 werkdagen). Velvet is niet concurrerend in prijs: € 26.82 (wel binnen 1 dag leverbaar). Bezoek aan een ‘echte’ platenzaak kan lonen: bij Sounds in Venlo kost de LP € 18.99 (is hij op voorraad?).

Puur prijstechnisch gezien verliest iedereen het van een andere online shop, die sinds kort ook een ‘vinylwinkel’ heeft. CD Wow! verkoopt Magic Chairs voor maar € 15,99 (de levertijd is 7-10 dagen, maar bezorging is gratis!).

Dergelijke prijsstunters richten zich vooral op nieuwe titels & bestsellers. Het album The Eternal van Sonic Youth uit 2009 kost bij CD Wow! liefst € 30,99. Bol.com doet het al beter met € 24,99. Met een snelle zoektocht vind ik hem bij Large.nl voor € 16,99 (verzendkosten & levertijd zijn helaas niet transparant).

Prijsvergelijking kan dus zeker lonen voor vinyl. Zelf hou ik voorlopig bij m’n vaste leveranciers, in combinatie met (tweedehands) impulsaankopen.