Shop for Sale

Advertentie All That MusicIn het Platenblad van deze maand staat nog een ‘gewone’ advertentie van All That Music uit Leiden. Op Marktplaats ontdekte ik echter dat de winkel te koop wordt aangeboden. “Geef jij deze gerenomeerde platenzaak een doorstart? Wegens pensioengerechtigde leeftijd is deze platen- en cdzaak te koop.”

Vorig jaar heb ik All That Music nog eens bezocht en er ook enkele leuke aanwinsten gevonden. Het is een typische snuffelzaak, met voornamelijk tweedehands vinyl. Als je er wat tijd voor uittrekt, kun je diep verstopt in de bakken nog wat bijzonders vinden. Aan promotie of commercie via internet heeft de winkel, actief sinds begin jaren ’80, zich nauwelijks gewaagd.

Over het runnen van een platenzaak heb ik wel eens gefantaseerd. Ik geloof zelfs dat in het digitale tijdperk een winkel in fysieke geluidsdragers nog best rendabel kan zijn, al dan niet gecombineerd met online mailorder. Een grotere hindernis is dat ik zelf waarschijnlijk de beste klant van m’n eigen winkel zou zijn, en de mooiste platen niet de deur uit zou laten gaan …

Als zich geen serieuze overnamepartner meldt, zou het me niet verbazen als de platenvoorraad van All That Music bij het eveneens Leidse Velvet Vinyl Outlet belandt, dat regelmatig grote collecties opkoopt.