Smakelijk plaatje

Deze single (uit begin jaren ’60?) nam ik om twee redenen mee. Allereerst vind ik het een erg charmante hoes, van een anonieme ontwerper. Verder werd mijn aandacht getrokken door het opschrift N.V. ‘Chocoladefabriek Beukers & Rijneke Rotterdam-Holland’ op de voorkant, en de vermelde ingrediĆ«nten ‘melkchocolade met vanille’ achterop. Het lijkt er op dat deze hoes geen plaatje van vinyl, maar van chocolade heeft bevat!

Over het fenomeen chocoladeplaten heb ik al vaker gelezen. Met name Frits Jonker heeft er diverse stukjes aan gewijd. Hij heeft ook enkele uitgaven gevonden van Beukers & Rijneke. Tevens postte Jonker een afbeelding van een chocoplaatje (in bezit van Dolf Hell) dat al decennia in de vriezer ligt!

Een ander weblog, Stevie’s Curiosity Cabinet, stuitte ook op dit fenomeen. Net als Jonker vraagt Stevie zich af of er daadwerkelijk draaibare chocoladeplaten bestonden. Helaas kan ik deze vraag niet met zekerheid beantwoorden, omdat mijn hoes een ‘gewone’ single bevat die er duidelijk niet in hoort.

Afgaande op de hoes lijkt hij echter een nepplaatje van chocolade te hebben bevat, en geen echte Philips-release. De achterkant toont namelijk een dominospelletje met instructies, en begint met de tekst: “Voelt u zich een beetje ‘genomen’, omdat deze langspeelplaat zo kort duurde? Hier is dan een kunstje, waarmee u weer anderen kunt vermaken of bij de neus nemen…”

Opvallend vind ik tenslotte de tekst ‘Made in Holland’ en ‘Imported by Lemberger Food Co New York’. Was de chocoladeplaat een Nederlands exportsucces?