The Opposition – This Year

opposition-year1 Opposition - This Year achterkant hoes
The Opposition uit Londen is met tussenpauzes sinds 1978 actief. Echt bekend werd de groep nooit, alleen in Frankrijk bouwden Mark Long en co een aardige fanschare op. The Opposition maakt vrij kale wave-rock met nu en dan subtiele reggae-ritmes, ergens tussen postpunk en de vroege Police.

Kenmerkend zijn de gepassioneerde zang van frontman Long en zijn vaak geëngageerde teksten, die de sombere sfeer van Thather’s Engeland uitstralen. Hierdoor moet ik soms ook aan New Model Army denken.

De website Opposition.nl bevat veel info, maar is niet recent ververst. Actuelere zaken zijn te vinden bij hun eigen label Right Back Records. Op MySpace staat de nodige audio en video.

This Year was een van de eerste singles van The Opposition, uitgebracht door Ariola in 1980. Kennelijk vond de platenmaatschappij het succes onvoldoende om een heel album van de band uit te brengen. Pas in 2005 verscheen een cd met nummers uit die beginperiode, waaronder zowel This Year als de snellere B-kant Punishment of Luxury. Bij Red Sun Records is Lost Songs nog leverbaar.

Uiteindelijk werd in 1981 het uitstekende album Breaking the Silence het echte debuut van de band. Een cd-reissue hiervan in 1991 was mijn eerste kennismaking met de band. Sindsdien heb ik de nodige lp’s en singles van The Opposition verzameld. Het grootste deel van hun oeuvre is nooit op cd verschenen. Recent kwam er een geheel nieuw album uit, Class of 66, dat ik nog niet heb gehoord.