USKO

usko1Het USKO is één van de grootste studenten-muziekgezelschappen in Nederland. In 2010 bestaat het Utrechts Studenten Koor en Orkest 65 jaar. Een mooie aanleiding om een plaatje te vermelden van het USKO uit 1961. Hiermee wilden de muzikale studenten een reis naar Turkije bekostigen.

Door het winnen van een aantal concoursen mocht het USKO zich ‘beste Nederlandse Studentenkoor’ noemen. Ook mochten de Utrechters deelnemen aan een ‘interuniversitair zangconcours’ in Istanbul.

usko2In een USKO-nieuwsbrief valt te te lezen dat het een hele trip was voor een vijftigtal koor- en orkestleden: “We waren hiervoor op 15 augustus in de trein gestapt, die ons in vijfenzestig uur, via München, Salzburg, Belgrado en Sofia naar Istanbul bracht. De terugreis, waarmee we op 4 september begonnen, duurde zelfs tien uur langer omdat een ontspoorde trein in Bulgarije het baanvak versperde.”

Om fondsen te werven nam het USKO een single op met psalmen 75 en 138 van Sweelinck en cantate 118 van Bach. Enkele bijzonderheden:

Dirigent van het studentengezelschap was Joop Hillen, een functie die hij maar liefst 25 jaar (tot 1984) bekleedde. In 2008 is Hillen overleden.

De opnames werden gemaakt in de Marcuskerk, een kerk in Utrecht-Zuid die toen pas net enkele jaren open was.

Het plaatje viel mij ondermeer op door het sprekende hoesontwerp. Ontwerper Adela de Boer is mij verder onbekend, een studente?

De single is uitgegeven door het USKO in samenwerking met de Studenten Gramofoonplaten Industrie. Op dit label zijn ook plaatjes verschenen van Jaap Fischer en Gerard Cox.

Volgens de hoes waren de uitgevoerde werken van Sweelinck en Bach nooit eerder op plaat uitgebracht. Ik ben bepaald geen kenner van barok en renaissance, maar het klinkt beslist fraai (ondanks het vinyl-geruis).