Vinyl opbergen: platenkasten & meer

Als je platenverzameling groeit, zul je een manier zoeken om je vinyl netjes op te bergen. Bij kleine hoeveelheden kun je uit de voeten met koffers, rekjes of bakken, als dat uit de hand loopt is een platenkast de beste oplossing.

Platen kun je het beste staand (verticaal) bewaren, niet liggend (horizontaal). Het meest gebruikelijk is om ze met de rug naar je toe op te bergen, vergelijkbaar met een boekenkast. Het alternatief is om platen met de voorkant van de hoes te presenteren, zodat je erin kunt bladeren als in de bakken in een platenzaak.

Koffers, rekken & bakken

Platenkoffers zijn een optie om platen op te bergen, met als voordeel dat je ze makkelijk kunt vervoeren.


Voor DJ’s zijn er ondermeer moderne trolleys en robuuste flightcases verkrijgbaar, waarvan de meeste versies 80-100 platen kunnen bevatten.


Als je meer van een retro-look houdt, kun je op zoek gaan naar gezellige 60’s platenkoffers of platenmapjes voor singles, bijvoorbeeld op Marktplaats of bij Vintagexplosion.


Vrij vintage zijn ook de plastic platenstandaards met vakjes. Je kunt ze eventueel aan de wand monteren. Stop ze niet te vol, want dan kunnen de hoezen beschadigen. Te vinden in (diverse kleuren) kringloopwinkels, of nieuw bij Who’s your daddy records.


Niet erg decoratief maar wel praktisch zijn de plastic kratten en bakken van bijvoorbeeld Curver. De prima Duitse mailorder Protected.de biedt de Big Box aan voor 100 LP’s. Hierin kun je platen stofvrij opbergen. Boxen in verschillende groottes zijn ook verkrijgbaar bij Boxen van Kees.

Platenkasten

Je zou zelf een platenkast op maat kunnen maken, b.v. van MDF. Maar niet iedereen heeft twee rechterhanden. Gelukkig zijn er diverse kant-en-klare oplossingen.


IKEA biedt de makkelijkste en voordeligste oplossing: het Expedit kastensysteem, vergelijkbaar in verschillende afmetingen. De vakken van de Expedit hebben een prima formaat voor LP’s, per vak passen er zo’n 75-100 platen in. Sommige platenbezitters verstevigen de Expedit met een achterwand.
Als je de tweekoloms-versie liggend gebruikt met pootjes eronder, kun je er ook je platenspeler(s) op zetten (voorbeeld). Met wat DIY kun je deze IKEA DJ Console maken.

Houten platenkasten van degelijke kwaliteit worden onder meer door Castor Interieur geleverd. Dit bedrijf maakt ook kasten speciaal voor singles en cd’s.


Metalen platenrekken in diverse groottes worden geleverd door cd-rek.nl. De grootste versie die ik in een advertentie zag bevat 1800 LP’s. In hetzelfde systeem is ook een singlerek verkrijgbaar. De rekken zijn op afspraak te bekijken in een showroom in Gaanderen (Gelderland) en zijn regelmatig te zien op platenbeurzen.


DJfurniture.nl heeft platenkasten met bladerblakken bovenop. Voor 300 tot 900 platen. De site biedt ook DJ booths aan, met een plateau voor draaitafels.
Enigszins vergelijkbare kasten heb ik gezien op gsbrt.nl.

Verder zou je kunnen kijken naar de kastsystemen van TWU, Kewlox of Lundia.

Voor meer inspiratie, bekijk op platenkasten.nl de kasten van liefhebbers. Of als je het direct professioneel wil aanpakken: dit zijn de platenkamers van (Duitse) DJ’s: deel 1 / deel 2.

Reacties

 1. Ik heb niet zo heel veel ‘groot vinyl’. Mijn 10″s en 12″s zitten in een soort koloniaal-achtige kist die ik ooit bij de Xenos heb gekocht. Voor we verhuisden, stond die prominent in de kamer, tegenwoordig staat hij wel mooi in een hoek, maar er staat een luidspreker op, dus die kist gaat niet zo vaak open… 7″s heb ik wel een aantal. Ik heb twee doorzichtige, plastic bakken op mijn Ikea cd-kasten (inderdaad, die waar de doosjes in de deur staan) zodat ik steeds een ander hoesje vooraan kan zetten. Niet ideaal, wel decoratief.

 2. P.Spiekman zei

  Geachte heer/mevr.
  Ik zou graag wat info willen hebben over de platenhouders
  kunststof.
  U heeft deze op de foto in het oranje en zwart transparant.
  het gaat om de transparante zwart, gaarne de prijs a.u.b.
  vriendelijk bedankt voor de moeite….ik hoor het graag van u………..Gr….Piet

 3. voor singles gebruik ik van die wijnkistjes waar 2 flessen in zitten past (meestal) precies
  dus rond kerst beetje opletten

 4. Of je platen opbergen in stijl 🙂 http://goo.gl/HRCQc

 5. Het beste is je platencollectie voorzichtig in een goed schoon gemaakte containers te leggen met je favorieten boven op zodat je er snel bij kunt en deze dan aan de straat te plaatsen. Dit is ronduit de meest plaatsbesparende oplossing mij ooit van de hand gedaan. Ik ben nadat ik gemeen bestolen was, aan de CD geraakt… tot op heden.
  Geen vuiltje meer aan de lucht! Geen kraakje meer in de oortjes!

  • euhmm nooit je platen neerleggen maar altijd verticaal neerzetten in een kast. bij stapelen zullen je platen op den duur krom trekken.

 6. Morris..???? cd’s ieuw… geen audiofreak neem ik aan !!
  die oortjes horen dan ook geen muziek, ik luister liever nog naar een chromen cassette dan een cd.. gadverdamme wat is de kwaliteit prut !!! haal jou cd is door een spectrum Analyser dan weet je precies wat al die vinyl freaks bedoelen ik zeg lang leve het vinyl ( wat overigens weer helemaal terug komt dus sja… niet eens met jou stelling dus !!

 7. Tokopstok zei

  Voor mij ook ONLY VINYL. Ik koop alleen nog maar platen en heb juist veel cd’s van de hand gedaan.

 8. Hoi.
  ik heb al mijn platen in de kast van ikea gedaan.
  Heb grote en kleine maar wil ze ook ordenen.
  Wil van die kunstof plaatjes waar de letter van alfabet staat.
  weet iemand waar ik die kan krijgen ?
  Heb marktplaats al afgespeurd.

 9. Bij bijvoorbeeld Planete Disque : dividers. Handig en goed

 10. Hans Wilbrink zei

  Hans zei:

  Hoi Nelson,

  Waarschijnlijk zul je kunststof plaatjes bedoelen.

 11. waar kan ik koffers vinden om platen op de bergen in belgie