Vraiment Ramses


Il se prénomme RAMSES. Vraiment. Comme son père: égyptien qui épousa une russe…
Zo begint de hoestekst van de Franstalige single die Ramses Shaffy ooit opnam. Voor het geval nog iemand twijfels over zijn afkomst had, is een foto van zijn paspoort afgedrukt. Beroep: acteur. Woonplaats: Amsterdam. Geboren in Neuilly-sur-Seine in 1933. 1,88 meter lang, grijsblauwe ogen, donkerblond haar.

In 1967 bracht Philips een EP van Shaffy uit voor de Franse markt. Het label speelde handig in op zijn Egyptische afkomst met het nummer Toutankhamon. Volgens Billboard van 29 april 1967 kwam de single gelijktijdig uit met een grote expositie over Toetanchamon in Parijs. De hoes toont Ramses wijzend naar de gouden sarcofaag van de farao. Het plaatje bevat verder drie verfranste nummers: Sammy, Marije en 5 uur (5 Heures). Shaffy werd daarbij niet door de minste orkestleiders begeleid: André Popp en Claude Bolling.

Ik betwijfel of het een bestseller was. Het is in ieder geval bij deze ene Franse uitgave gebleven, die ik bij een Nederlandse kringloop tegenkwam. Dit was overigens niet zijn enige anderstalige single: in 1960 debuteerde Ramses Shaffy met de Engelstalige EP Come With Me. Zowel zijn Franse als zijn Engelse nummers zijn te vinden op de 8cd-box Laat mijn liedjes nu maar zwerven uit 2006.