Aan de wandel met Horst

Horst Jankowski, klinkt niet direct als de naam van een superster. Toch verkocht de Duitse pianist in 1965 meer dan een miljoen platen met zijn single Eine Schwarzwaldfahrt, beter bekend in het Engelse taalgebied als A Walk in the Black Forest. Dit succes wist hij nooit meer te benaderen, maar Jankowski maakte tientallen platen tot zijn dood in 1998.

Easy listening behoort normaal niet tot mijn aandachtsgebied. Gelukkig maar, anders zouden m’n bezoekjes aan de kringloop steeds tot volle tassen leiden. Deze single van Horst trok toch mijn belangstelling, vooral door de smaakvolle fotohoes in zwart-wit. Ook zat er een sticker op van Muziekhandel Metro, die ik nog miste in mijn overzicht van platenzaken in Utrecht.

Horst Jankowski (1936) was getraind als klassieke concertpianist, maar schakelde snel over naar jazz. Hij begeleidde ondermeer zangeres Caterina Valente. Hoewel hij een goede reputatie genoot als muzikant en orkestleider, kwam het wereldsucces van A Walk in the Black Forest uit de lucht vallen. Een optreden bij Johnny Carson’s Tonight Show katapulteerde zijn succes in de USA. Het nummer was ook het thema van diverse tv-programma’s.

Het instrumentale A Walk in the Black Forest combineert een gezellige pianoriedel, beschaafde swing en romantische orchestratie in nog geen 3 minuten. Prettig in het gehoor en kennelijk catchy genoeg om een wereldhit te worden. Het geheim zal wel zijn dat niemand er aanstoot aan kon nemen. Op YouTube zijn veel huisvlijt-videoclips te vinden voor A Walk in the Black Forest, meestal voorzien van sfeervolle bosfoto’s.

De B-kant van de single bevalt me eigenlijk beter. Nola, een compositie van Felix Arndt uit 1915 (!), bevat lichtvoetige toetscombinaties, subtiele koortjes en een zwoele man-vrouw dialoog. Nog een cocktail, iemand?