Archives for oktober 2011

Cut-outs, The Thought en Cock de Jong


Zojuist las ik in Platenblad Nr. 183 over het verschijnsel cut-out-bin; een uitverkoopbak met overwegend Amerikaanse LP’s, met een hoekje van de hoes geknipt of een gaatje erin geknipt. Dit om te voorkomen dat winkeliers deze afgeprijsde platen konden retourneren. Zelf bezit ik van enkele albums ook een cut-out exemplaar. Bijvoorbeeld van het titelloze album van The Thought (Index Records, 1983).
Lees verder

Hoesfotograaf


Recent is Barry Feinstein overleden, op de respectabele leeftijd van 80. Zijn naam zei me niet direct wat, maar Feinstein maakte foto’s voor talloze iconische albumhoezen in de jaren ’60 en ’70, van ondermeer Janis Joplin, George Harrison, The Rolling Stones, Eric Clapton en The Byrds. Misschien is hij nog het meest bekend om zijn vele portretten van Bob Dylan, waarvan zijn officiële website diverse voorbeelden laat zien. Zie ook het overzicht op Discogs met releases die Feinstein als fotograaf crediten.

Flinke nalatenschap

In een artikel in de Daily Mail las ik over de omvangrijke verzameling die ontdekt werd na de dood van eigenaar Roger Thorne. Deze man bleek in zijn appartementje 300 zeldzame grammofoons en 30.000 (vooral 78-toeren) platen gestouwd te hebben. Zijn levenswerk zal nu geveild worden. Geschat wordt dat alleen de grammofoons minstens £50,000 zullen opbrengen. De medewerkers van het veilinghuis hadden er een behoorlijke kluif aan om het huis te ontruimen. Opvallend genoeg had Thorne geen rijbewijs en heeft hij alle aanwinsten in de afgelopen decennia vervoerd per Robin Reliant driewieler.