Annetjes goudvis


Ik ben geen kenner van klassieke muziek. Soms vis ik een goedkope plaat uit de kringloopbakken. Zeker als hij zo’n mooie hoes heeft als Hans Henkemans Spielt Debussy. Kenners zullen de maker van de hoesfoto wel herkend hebben: Paul Huf.

De Nederlandse fototograaf Paul Huf (1924-2002) maakte in de jaren ’50 een prachtige serie hoesfoto’s voor de Philips Favorieten Serie. In totaal werden 52 albums met populaire klassieke muziek voorzien van een bijpassende foto van Huf.

In het boek ’n hele kunst; notities over de platenwereld schrijft Leo Boudewijns over deze serie: “In de wandeling noemde men de reeks, naar zijn lettercode, de SL serie maar tot vandaag toe wordt er in het platenvak ook wel aan gerefereerd als de Annetje serie, vanwege het Engelse fotomodel Ann Pickford die op alle hoesfoto’s te zien was. Het idee was even simpel als effectief: kleurenfoto’s van een mooi meisje in een steeds wisselende entourage die de sfeer van de muziek zo dicht mogelijk benaderde; foto’s die echter ook zonder dat je je om de muzikale achtergrond wenste te bekommeren plezierig waren om naar te kijken.”

Waarschijnlijk was deze serie hoezen de inspiratie voor het liedje Hoezenpoes van Conny Stuart, geschreven door Annie M.G. Schmidt.

In 2006 werden de hoesfoto’s gebundeld in het boekje Paul Huf Record Covers (met toelichting van Leo Boudewijns), ter gelegenheid van een expositie in Het Groninger Museum. Zie deze impressie:

De pianomuziek van Debussy is overigens prima genietbaar op de zondagmiddag.