Cut-outs, The Thought en Cock de Jong


Zojuist las ik in Platenblad Nr. 183 over het verschijnsel cut-out-bin; een uitverkoopbak met overwegend Amerikaanse LP’s, met een hoekje van de hoes geknipt of een gaatje erin geknipt. Dit om te voorkomen dat winkeliers deze afgeprijsde platen konden retourneren. Zelf bezit ik van enkele albums ook een cut-out exemplaar. Bijvoorbeeld van het titelloze album van The Thought (Index Records, 1983).

The Thought was een groep uit Noord-Holland die voortkwam uit The Rousers. Drijvende krachten waren de broers Cock (zang, gitaar) en Jan de Jong (drums). The Rousers hadden een energieke sound die punky rock combineerde met 60’s beat. Hun debuut A treat of new beat, met de prachtige hoes van Joost Swarte, heeft terecht de status van klassieker. In 2005 is hij op cd heruitgegeven. Na het 2e album Touched hield de band in 1981 op te bestaan.


Een van de laatste optredens van The Rousers in Duitsland, december 1981. Het nummer Stop, Stand Still zou worden uitgebracht als The Thought.

Een jaar later maakten de broers De Jong een doorstart als The Thought, samen met Wieb Zigtema (bas, keyboards). Vergeleken met The Rousers klonk de band meer ingetogen, met invloeden uit new wave en psychedelica. In 1982 komt het titelloze debuutalbum uit bij Polydor, grotendeels geproduceerd door Dirk Polak (Mecano). Anno 2011 vind ik dit nog altijd een genietbaar album. Een van de hoogtepunten is het sfeervolle, melancholische Darkness Still Calls.

Een jaar later volgt een heruitgave bij Index Records, met een andere hoes en een door elkaar gehusselde tracklist met enkele andere nummers. Aanleiding hiervoor is het bescheiden succes op de Amerikaanse college radio van de single I Had Too Much To Dream Last Night, een cover van The Electric Prunes.

The Thought zou nog twee albums uitbrengen: nog een Lp zonder titel (1984) en The Dream Is Me (1986). Beide albums bevatten enkele geslaagde nummers, maar zijn in het geheel iets te glad en poppy naar mijn smaak.

In later jaren zou Cock en Jan opduiken in The Shavers, met drummer Theo de Jong en frontman Johannes de Boom, met een energiek geluid geënt op surf en rockabilly. Helaas is Cock de Jong, na een langdurige ziekte, in oktober 2011 overleden op 55-jarige leeftijd. In mei kreeg hij al een muzikaal afscheid. De opbrengst van dat concert zal beginnende bands en muzikanten ondersteunen via een naar hem vernoemd fonds.

Reacties

 1. Petrus Dispa zei

  Mooi om dit te lezen, Cock heeft hele mooie muziek nagelaten en helaas nu niet meer in staat dit gevolg te geven. Naast dit verlies is er voor mij ook goede vriend weg. Het doet me goed deze aandacht voor hem te vinden op het net,
  vriendelijke groet Petrus

 2. Mooi stuk en mooie muziek. Kleine kanttekening: Het was niet Jan de Jong, maar Theo de Jong die drumde in The Shavers. Hij was ook verantwoordelijk voor de heruitgave van A Treat Of New Beat met zijn label AG Music.

  • Ton van den Burg zei

   Hallo Jos,

   Heb jij het tweede album niet? Dat is wel een enorm hiaat in je verzameling omdat dit de mooiste is van de drie (mijn onbescheiden mening). Ik kan je er niet aan helpen omdat ik er maar een heb en het mijn meest dierbare plaat ever is. Misschien dat Wieb Zigtema er nog een heeft, kun je als je wilt aan hem vragen: http://www.wiebzigtema.com
   Wel ben ik van plan om de plaat op cd te zetten en als je daar interesse in hebt dan kun je er dan wel een van krijgen. Groet, Ton van den Burg

 3. Dank voor de correctie Chris!

 4. Jos Kersten zei

  Soms heb je een zwak voor een band die je niet kunt verklaren. Ik had en heb dat met The Rousers en later met The Tought. Heb de albums van The Rousers op vinyl en ook het eerste en derde album van The Thought. Maar er zat blijkbaar een album tussenin, uit 1984. Wie zou mij daar aan kunnen helpen?

  Jos Kersten, Kekerdom (bij Nijmegen)

 5. Ton van den Burg zei

  Gisterenavond Darkness still calls weer gedraaid omdat eens in de zoveel tijd de aanvechting om dit nr. weer te horen groot is. Darkness still calls calls again and again.
  De schoonheid van het nr. zit hem natuurlijk ook in de samenzang van Cock de Jong en Wieb Zigtema. Wieb heeft op zijn nieuwe album The Willlows Weep ‘dedicated to Cock de Jong’ van 2012 ook een mooi staaltje samenzang van hun beide uit 1992 gezet, het betreft hier het nr. Strangers van de Kinks. Oude tijden herleven.
  Overigens heb ik een dvd met een optreden van The Thought, geluidskwaliteit (van de opname) is niet zo heel erg goed en het beeld is met maar een camera geschoten maar ik ben iedere keer weer bij een loeispannend optreden van The Thought, The Thought still calls.

 6. http://www.fonos.nl/winkel/product/thought-dream-me

  Net gekocht, mijn favo album van ze.