Dag Haarlem


Deze single kon ik niet laten liggen om twee redenen. Ten eerste omdat de liedjes over Haarlem gaan, waar ik een deel van mijn jeugd in de buurt woonde. Ten tweede omdat Cobi Schreijer (1922-2005) een pionier van de Nederlandse folkscene was.

In 1967 bracht ze Vanwaar komt ons de koele wijn uit, een album dat gezien wordt als de start van een Nederlandse folkrevival. Ook was ze de drijvende kracht achter folkclub Waag Taveerne (waar nog steeds concerten worden georganiseerd) in Haarlem. Hier liet ze zowel binnenlandse als internationale folkartiesten optreden, waaronder Boudewijn de Groot, Joan Baez en zelfs Paul Simon. In de jaren 70 werd Schreijer actief in de vrouwenbeweging en bracht ze meerdere platen uit met feministische liederen.

De EP Dag Haarlem! werd in 1968 in eigen beheer uitgegeven door De Waag Taveerne. Hierop zingt Schreijer vier liedjes over Haarlem, van de hand van Lennart Nijgh. Achterop de hoes staat een uitleg over de liedjes in 4 talen: Nederlands, Duits, Engels en Frans.

De leukste nummers vind ik De holle boom bij Kraantje Lek (waar volgens de legende de kindertjes vandaan kwamen) en het nostalgisch-melancholieke titelnummer, waarin bekende Haarlemmers als Laurens Janszoon Coster en Hildebrand de revue passeren.