Haagse hoezen

Twee prachtige hoezen voor 78-toeren platen van winkels uit Den Haag.

De Nederlandsche Gramophoon Centrale was gevestigd op het adres Zoutmanstraat 13-15. Over deze winkel is mij verder weinig bekend.

De N.V. Willem Sprenger’s had drie filialen op chique locaties: in de Passage en op twee adressen aan de Laan van Meerdervoort. De winkel verkocht ook afspeelapparatuur, ik bezit een Thorens koffergrammofoon met de inscriptie ‘N.V. Willem Sprenger’s Portable’.

In de Beeldbank van het Haags Gemeentearchief kwam ik onderstaande foto tegen van Sprenger in de Passage. Deze zaak is in juni 1973 gesloten.

Passage, de grammofoonplatenzaak N.V. Willem Sprenger, in juni 1973 gesloten, met Pim Sprenger; vervaardiger: Haagsche Courant (algemeen); 5 -1973

Zie ook deze lijst met Haagse platenzaken uit heden en verleden.

Reacties

 1. Saskia Roosen- Sprenger zei

  Wat een leuk stuk. Pim Sprenger was mijn vader. De foto die er bij staat is genomen voor een artikel in de Haagsche courant waarin de sluiting van de zaak werd aangekondigd. Ik heb nog veel oude foto’s van de zaak in de passage en de andere filialen. Ik heb ook verschillende soorten hoezen van de Sprenger platenzaken.
  Ik zelf ben al heel erg lang op zoek naar een oude grammofoon met een inscriptie van N.V.Willem Sprenger. Hoe ouder, hoe beter.
  Ik ben benieuwd of iemand nog foto’s of andere zaken heeft.

  Saskia Roosen-Sprenger

  • Ik heb een koffergrammofoon van W. Sprenger. Interesse? Mail me dan maar!

  • aan saskia het is de zelfde hoes de foto, rechts boven de blauwe.wil je hem .dan hoor ik het wel.

  • Ary Koppenol zei

   Beste Saskia Roosen-Sprenger
   Sinds kort heb ik een W Sprenger koffergrammofoon op de kop getikt in zeer goede staat, alleen de weergever is niet de orginele, ik weet geen bouwjaar van de grammofoon misschien misschien kan u mij daar aan helpen, ik wil er een foto van maken en naar u op sturen maar heb geen e-mail adres van u.
   Bij voorbaat hartelijk dank voor reactie.
   Met vriendelijke groet,
   Ary.Koppenol

  • Hero de Heus zei

   Hallo Saskia
   Bestaan er ook nog originele opnames welke gemaakt zijn in de studio?
   Ikzelf heb een 78 toeren plaat van mijn vader opgenomen bij Willem Sprenger in de Passage. Mar deze is al wat beschadigd. Is van rondom 1950 opgenomen.
   Is een reclame plaat over de Eru Kaas.

   • Saskia Roosen zei

    Beste Hero,
    In het koninklijk archief is nog een opname van een zangeres die in de passage is opgenomen. Ikzelf heb helaas geen opnames. Dus mocht er iemand zijn die ze heeft en kwijt wil, ik wil ze graag hebben.

    vriendelijke groet,

    Saskia Roosen-Sprenger

  • Geachte mevrouw Sprenger,

   Ik lees uw net reactie op het artikel ‘ Haagse Hoezen’ van alweer een paar jaar geleden waar u aangeeft al heel erg lang op zoek te zijn naar een oude grammofoon met een inscriptie van N.V.Willem Sprenger.

   Ook zag ik al een reactie van iemand die aangaf deze grammofoon in zijn bezit te hebben.

   Toch reageer ik, want ik heb deze koffergrammofoon ook al heel lang in mijn bezit en weet eigenlijk niet wat ik ermee moet doen. Samen met een aantal 78 toeren grammofoonplaten staat het al een paar jaar in de kast.

   Mocht u nog geïnteresseerd zijn in de koffergrammofoon, dan verneem ik dat graag.

   Met vriendelijke groet,
   sidi

  • Hallo Saskia,
   Wat een prachtige foto van die Sprenger zaak in de passage. Heb je ook een foto van de zaak aan de Laan van Meerdervoort 453? Ik meende dat daar een grammofoonplatenautomaat aan de muur hing. Daar heb ik menig single op zondag gekocht.
   Met vriendelijke groet,
   Frans

   • Saskia Roosen zei

    Beste Frans,
    Ik heb ook nog foto’s van zaken op andere plekken in Den Haag. Ik zal eens kijken hoe ik die foto’s hier kan plaatsen. Het zijn hele oude foto’s van begin vorige eeuw.

 2. Beste Saskia

  Hier staat een oude koffergrammofoon in redelijke staat. Draaitafel met blauw vilt.
  Twee 78 toerenplaten erbij.
  Er staat op: nv Willem Sprenger.
  Belangstelling?
  Bert

 3. Huib van Mierlo zei

  Kan iemand mij foto’s toesturen van de binnenkant van deze platenspeler. Is er in de binnenkant een roder sticker geplakt met de tekst Swiss made? Mocht iemand nog een koffergrammofoon van Willem Spengers te koop willen aanbieden dan hoor ik dit graag.
  Dank en Groet,
  Huib van Mierlo

 4. Ik heb ook een oude van W Sprenger
  Stuur je email maar stuur ik fotos van de grammofoon

 5. ik heb nog een 78 plaat met hoes his master”s voice van N>V.WILLEM Sprenger”s passage 46,laan van meerdervoort 453 winkelgalerij. den haag

 6. Rob Engel zei

  hallo ik zie dat je op zoek bent naar foto’s of informatie over W Sprenger. Ik zelf ben in het bezit van een mahonie HMV cabinet No. 10 grammofoon van ongeveer 1915-1920 .In een van de deurtjes staat een fabrikant plaatje met de naam W Sprenger DenHaag Als je je mail adres doorgeef dan zal ik foto’s sturen

  gr Rob Engel

 7. eduard danser zei

  ik ben een oud hagenaar en ik kocht er mijn eerste grammofoon en wel een perpetuum ebner voor hfl 86,00. op mijn 17 de en ik was er zeer blij mee; mijn platen kocht ik ook bij “sprenger” en ik heb de eigenaar vaak gezien. de grammofoon was nog zeer simpel en had in de draaischijf een ronde opening en voor het veranderen van de snelheid moest je een andere pulley bevestigen; voor mij was het een hele vooruitgang want tot die tijd had ik een zelfgemaakt grammofoon, die door een fietsdynamo en ventielband werd aangedreven, zelf gemaakt.

 8. Daniel parlophonman zei

  Hallo Saskia !
  Vond je bericht op Internet over de grammofoonplaten zaak van je vader Pim ! Ik heb al heel lang een mooie grammofoon van de winkel in mijn bezit en heb er nu op mijn YouTube kanaal een video van gemaakt !
  hier is de link er naar toe : https://www.youtube.com/watch?v=IXJQnvcauY0
  Hoop dat je het leuk vind !
  Echt jammer dat er verder zou weinig informatie over het wel en wee van de winkel bekend is, wie was Willem Sprenger en wat zijn de geboorte en sterfdata ?
  Was Pim Sprenger, jouw vader, een zoon ?
  Ik ben van plan binnenkort nog een video met een Hollandse plaat op dezelfde grammofoon te maken en misschien beschik jij over een duidelijker foto van de winkel uit de vóór oorlogse periode ?

  Hoop van je te horen !

  Groeten van Daniel (parlophonman op YouTube )

  • Saskia Roosen-Sprenger zei

   Ik heb je een oude foto uit 1919 per mail gestuurd. Ik hoop dat hij goed is aangekomen

 9. Hallo,
  Ik heb een getypte brief van dhr W.Sprengers, met handtekening.
  Dit is een aanmaning naar een klant, d.d. 16 oktober 1920.
  Erg leuk om te lezen!
  Wie kan ik hier gelukkig mee maken?

  groet Alfred

  • Saskia Roosen-Sprenger zei

   Je kunt mij er erg gelukkig mee maken! Dit zal dan een brief zijn van mijn opa. Leuk!

   Vriendelijke groet,

   Saskia Roosen Sprenger

 10. Jaap Verhagen zei

  Wij hebben een portable grammofoonspeler geerfd voor 78 toeren platen van NV Willem Sprenger’s met diverse 78 toeren platen erbij. De platen zijn: When I come back to you, Flower Devine/Because, La Boheme, Dans les Bois, Le Postillon de lon jumeau, Tango Milonga. Staan verder op de grammofoon geen vermeldingen van jaartal e.d. De koffer is van bruin suede. Is iemand geinteresseerd of weet bijzonderheden ?

 11. Jaap Verhagen zei

  Wij hebben een portable grammofoonspeler geerfd voor 78 toeren platen van NV Willem Sprenger’s met diverse 78 toeren platen erbij. De platen zijn: When I come back to you, Flower Devine/Because, La Boheme, Dans les Bois, Le Postillon de lon jumeau, Tango Milonga. Staan verder op de grammofoon geen vermeldingen van jaartal e.d. De koffer is van bruin suede. Is iemand geinteresseerd of weet bijzonderheden ?

  • Saskia Roosen-Sprenger zei

   Leuk, wellicht iets voor één van mijn familieleden
   Saskia Roosen-Sprenger

 12. Bij een zolderopruiming vond ik een zeer oude platenhoes van His Master’s Voice met daarin een 78-toerenplaat, gekocht bij Platenzaak WILLEM SPRENGER, Passage 46 in Den Haag. In de hoes zit een Parlophone 78-toerenplaat (made in Holland) van de The Vipers Skiffle Group met “The Cumberland Gap”en “Maggie May”. Genummerd R4289.
  Wie heeft belangstelling?

  • Saskia Roosen-Sprenger zei

   Sorry voor de late reactie. mocht je de platen nog hebben, dan ben ik geïnteresseerd. mijn email adres is s.roosen@planet.nl
   Vriendelijke groet,
   Saskia Roosen-Sprenger

 13. Mijn moeder Netty Satijn en mijn tante Jes Satijn hebben beiden bij Sprenger gewerkt in de jaren 20. Mijn moeder in de Passage en mijn tante op de Laan van Meerdervoort.
  Is er iemand die hier nog foto’s van heeft?
  Ik heb zelf niets

  • Saskia Roosen-Sprenger zei

   Beste Rob, Sorry voor de later reactie. Ik heb foto’s van zowel de passage als van de laan v. Meerdervoort. Mail mij gerust als je nog belangstelling hebt. Vriendelijke groet,
   Saskia Roosen-Sprenger

 14. Don Munzer zei

  Ook ik heb een portable sprenger gramafoonspeler, maar geen naalden. Wie weet raad?

  • Saskia Roosen-Sprenger zei

   Ik neem aan dat je al antwoord hebt gekregen, maar toch. Er zijn verschillende verzamelaars en verkopers die naalden verkopen. Er zit er ook een in Tiel. Die stuurt de naalden op

  • Saskia Roosen-Sprenger zei

   Verder heb je de vereniging “de Weergever” die weet ook waar je naalden kunt kopen. Ze zijn volop verkrijgbaar.