In memoriam Michel Da Capo

Platenliefhebbers zal het niet zijn ontgaan: het overlijden van Michel ‘Da Capo’ Terstegen op 4 juli jl. Hij was zanger (ondermeer in The Otherside), labelbaas (van Kelt Records), uitgever (van Warm Sounds) en natuurlijk eigenaar van de Utrechtse platenzaak Da Capo Records.

In 1986 begon Terstegen zijn eigen winkel, na eerst enkele jaren bij De Grammophoonwinkel te hebben gewerkt. Oorspronkelijk was Da Capo gevestigd in de Jacobijnenstraat. Hier kwam ik al als scholier ‘op Tienertoer’, onder de indruk van de vele zeldzame platen in dozen op de grond. Toen ik later als student in Utrecht woonde, liep ik vaak de winkel binnen, inmiddels in een groter pand aan de Oudegracht. De laatste jaren waren mijn bezoekjes sporadischer, maar ik diepte regelmatig iets leuks op uit de vochtige koopjeskelder. Vinyl bleef de boventoon voeren bij Da Capo. Uit de speakers schalden steevast obscure singles uit de 60’s.

Terstegen bleef zelf altijd ook verzamelaar. In een interview in het boek Vinylfanaten van Robert Haagsma uit 2006 zegt hij hierover: “Hoe lastig is de keuze tussen voor veel geld verkopen of zelf houden? Dat is voor mij geen kwestie. Als ik iets inkoop uit de jaren ’60 en ik heb het nog niet, is het voor mijn collectie. Het maakt mij dan niet uit wat ik er in de winkel voor had kunnen krijgen. Ik verkoop platen, maar ik ben in de eerste plaats verzamelaar.”

Helaas maakte Michel Terstegen het 25-jarig bestaan van Da Capo net niet meer mee. Ondanks zijn overlijden is dit jubileum toch gevierd in aanwezigheid van veel vrienden en klanten (zie bovenstaand krantenartikel). Voorlopig zal de winkel doorgaan, over de toekomst van Da Capo op langere termijn is nog geen besluit genomen. Gedurende de periode 30 juli t/m 27 augustus geldt een korting van 25% op de gehele collectie van de winkel.

Update: de winkel zal definitief zijn deuren sluiten op 31 december 2011 om 17:00 uur.

Artikel in het AD/UN op 30 december 2011:

Veel mensen hebben mooie herinneringen aan ‘Michel Da Capo’ en zijn muzikale activiteiten. Enkele artikelen die op internet zijn verschenen:

Ook in het Platenblad van juli 2011 verscheen een eerbetoon, namens de Platenclub Utrecht: