Transatlantic

pentangle1 pentangle2
Onlangs gevonden bij de kringloop: The Pentangle – Basket of Light (Transatlantic Records, 1969). Ik werd ondermeer aangetrokken door het fraaie, kleurrijke label van de plaat.

Transatlantic Records was een Britse platenmaatschappij die actief was vanaf 1961, toen oprichter Nat Joseph begon met het uitbrengen van Amerikaanse folk, blues en jazz. Het repertoire in de beginjaren was een beetje een ratjetoe, met ondermeer enkele succesvolle platen over seksuele voorlichting. Later ging het label zich steeds meer in folk(rock) specialiseren. Halverwege de jaren ’70 werd het label verkocht, waarna het nog enkele keren een doorstart maakte onder andere namen. Een overzicht van het repertoire is gecompileerd op het dubbelabum Story Of Transatlantic Records.

Basket of Light was het derde album van de Britse groep The Pentangle (een jaar later verdween het woord ‘The’ uit de bandnaam). Het bevat subtiele, sfeervolle folkmuziek met oosterse invloeden (sitar). Het album is opgenomen in de lijst met 1001 albums you must hear before you die.

In 2008 deed Pentangle een reünietour met de originele bezetting, ter ere van het 40-jarig bestaan. In de zomer van 2011 deed de band dit dunnetjes over met drie optredens, ondermeer op het Glastonbury-festival. Er is ook een incarnatie van Pentangle actief met alleen zangeres Jacqui McShee, maar zonder gitaristen Bert Jansch en John Renbourn.