Archives for januari 2012

Grammofoonmuseum in Praag

In juli 2011 was ik enkele dagen in Praag en verbleef ik in Hotel Merkur. De accommodatie was vrij basic, maar tot mijn aangename verrassing waren receptie en ontbijtzaal gedecoreerd met oude radio’s, grammofoons en platen. Ik vond er ook een kaartje voor een museum: Muzeum gramofonů a fonografů.

Lees verder

Phonomuseum in Wenen


Vorige zomer dwaalde ik door de Weense wijk Mariahilf. Aan het einde van een straatje met fraaie jugendstilpanden zag ik een intrigerend bordje op een gevel. Dichterbij gekomen bleek het inderdaad een grammofoon te zijn. Helaas bleek het Wiener Phonomuseum net Sommerurlaub te hebben. Misschien nog maar eens teruggaan voor dit museum, dat alleen op woensdag (gratis) open is en de ontwikkeling van grammofoon tot platenspeler laat zien.

Platentasje van Staffhorst


Leuke vondst: een oud platentasje van Staffhorst, ongetwijfeld om singles in te verpakken. Het tasje heeft een opvallende vormgeving, met zowel op de voor- als achterkant een fantasievolle illustratie waarop veel te zien is. Van wanneer zou het dateren, jaren ’70?
Lees verder

Discoland

Zomaar een zakje van een Italiaanse platenzaak dat ik tegenkwam tussen een stapel tweedehands platen. Afkomstig van Discoland in Reggio Emilia, een stad met ruim 160.000 inwoners in de regio Emilia-Romagna. Heeft een Utrechter daar ooit een plaatje gekocht als souvenir tijdens een vakantie? De winkel (vooral gespecialiseerd in klassiek) schijnt nog steeds te bestaan, zij het op een ander adres dan op het zakje vermeld staat.