Archives for april 2012

5 gouden regels voor zorgvuldig vinylgebruik

Lees verder

Mijn Record Store Day in Utrecht

Zaterdag 21 april 2012 was de derde Nederlandse editie van Record Store Day. Dit fenomeen begon een paar jaar geleden in de USA en heeft zich nu internationaal verspreid. Op deze dag wordt er extra buzz gecreëerd rond platenzaken, aan de hand van optredens in winkels en speciale vinyl-uitgaven.
Lees verder

De platenzaak die mijn leven veranderde

Zaterdag 21 april is het Record Store Day. De aanleiding voor diverse muziekliefhebbers om uit te weiden over ‘hún platenzaak’. The Guardian bracht de bal aan het rollen met The records shops that shaped our lives. Een hele serie muzikale coryfeeën doet zijn verhaal op Eerste Hulp bij Plaatopnamen. Diverse individuen doen ook een duit in het zakje, zoals Theo Ploeg en LatoUno. Dan kunnen mijn eigen herinneringen er ook nog wel bij.
Lees verder

Aanbevelingen uit Glostrup

Pictogrammen met nuttige tips om je platen in goede staat te houden, zoals het vermijden van warmtebronnen en het voorkomen van vingerafdrukken op het vinyl. De binnenhoes met deze aanbevelingen zit om de LP Atlantic Realm van Clannad, die uit de collectie van de Bibliotek van het Deense stadje Glostrup komt.
Lees verder

Noodhoes

Tijdelijke hoes uit de jaren ’50/’60:
‘De luxe, kunstzinnige hoes waarop deze plaat recht heeft, is momenteel ten gevolge van de enorme vraag naar deze opname niet in voorraad. Teneinde te voorkomen dat de muziekliefhebber hierdoor niet in de gelegenheid zou zijn de platen van zijn favoriete artiesten aan te schaffen, werd deze plaat verpakt in een “noodhoes”. Deze “noodhoes” kunt U binnen enkele weken bij Uw platenhandelaar, zondere verdere kosten, inwisselen tegen de originele.’

Jazzwinkel gesloten

Onlangs is de Jazzwinkel aan de Oudegracht gesloten. De winkel was sinds eind jaren ’90 actief in Utrecht, de laatste jaren in combinatie met een kapper onder de naam Tabou Haar en Jazz. Het is mij niet bekend of de kapper en/of de webwinkel wel worden voortgezet.

Weblog Nummer van de Dag schreef over het dubbele gevoel bij de opheffingsuitverkoop: jammer dat er weer een platenzaak sneuvelt, mogelijk levert het wel interessante buitenkansjes op.