Aanbevelingen uit Glostrup

Pictogrammen met nuttige tips om je platen in goede staat te houden, zoals het vermijden van warmtebronnen en het voorkomen van vingerafdrukken op het vinyl. De binnenhoes met deze aanbevelingen zit om de LP Atlantic Realm van Clannad, die uit de collectie van de Bibliotek van het Deense stadje Glostrup komt.

‘Beat/folk’ staat als categorie op de hoes. Waarschijnlijk viel bijna alle popmuziek hier onder. Ooit afgeschreven door de bibliotheek, of misschien is de hele vinyl-collectie in Glostrup afgestoten. Door een speling van het lot is de plaat in een Utrechtse kringloopwinkel beland.


Het album bevat de muziek die Clannad maakte voor The Natural World: Atlantic Realm, een BBC-documentaire over de Atlantische Oceaan van eind jaren ’80. Niet de eerste soundtrack van de Ierse folkies, in 1984 verzorgden ze de muziek voor de tv-serie Robin of Sherwood (op de LP Legend, 1984).

De muziek op Atlantic Realm is volledig instrumentaal, en klinkt meer ambient en elektronisch dan ik van Clannad gewend ben. Prettige sfeermuziek voor de zondagochtend.

Op YouTube vond ik geen fragmenten van de BBC-serie. Wel heeft iemand muziek van Atlantic Realm gecombineerd met beelden van de maan.