Expo met platenhoezen in Kopenhagen


Een grote expositie met platenhoezen was een van de aanleidingen voor een lang weekend Kopenhagen. Onder de titel Pladecovers – Vinylens revival waren er zo’n 400 bijzondere hoezen te zien in het Designmuseum Danmark, gespecialiseerd in Deens en internationaal design.


De expositie begon met een zaaltje waarin enkele tientallen platenspelers en grammofoons uit heden en verleden waren opgesteld, waaronder legendarische modellen van bijvoorbeeld Bang & Olufsen en Technics.


Vervolgens waren er enkele zalen met platenhoezen in vele soorten en maten. Ze waren in diverse categorieƫn onderverdeeld, soms op genre (jazz, psychedelisch), soms op grafische eigenschappen (typografie, cartoon), soms op thema (science-fiction, flora & fauna). Het was een feest der herkenning om veel beroemde hoesontwerpen te zien hangen, maar er zaten ook onbekende pareltjes bij. Dat gold zeker voor de aparte zaal met platenhoezen van Deense artiesten.In de zalen weerklonk een sfeerverhogende mix van de tentoongestelde platen. Leuk bedacht was het hoekje waar je zelf plaatjes kon draaien, helaas stonden er bijna alleen maxi-singles met populaire pop en dance. Ook kon je hier het boek bekijken dat bij de tentoonstelling hoorde. Vol mooie afbeeldingen, maar helaas alleen met Deense tekst. Wel nam ik uit de museumwinkel een mooi boek over de grafische kunst van Factory Records mee.


De expositie loopt nog tot 10 maart 2013 en kan ik zeker aanbevelen. Kopenhagen is sowieso een goede bestemming voor vinylliefhebbers, want er is geen gebrek aan goede platenzaken. Op de terugweg was mijn bagage vreemd genoeg een stuk zwaarder…