Fire Engines

fireengines-lubricateHet leukste van een bezoek aan een platenzaak: met iets onverwachts thuis te komen. Zo kende ik de groep (The) Fire Engines nog niet, laat staan dat hun enige echte album op mijn verlanglijst stond. Hij lonkte echter opeens naar me vanuit de platenbak. Een opvallende hoes, de intrigerende titel Lubricate Your Living Room, het jaartal 1980 en een redelijke prijs deden mij tot aanschaf overgaan.

Daar kreeg ik geen spijt van, want het is een boeiend album. Niet onverwacht valt de muziek in de postpunk-hoek te plaatsen. Stuiterende, hoekige gitaarmuziek, die me doet denken aan bands als Gang of Four, Wire en Orange Juice. Opvallend zijn de opzwepende percussie en de spaarzame, half-gedeclameerde vocalen.


Fire Engines – Get Up and Use Me (zeldzame videoclip)

De groep bestond uit vier muzikanten en kwam uit Edinburgh in Schotland. Naar verluidt is de bandnaam geënt op een nummer van 13th Floor Elevators. Het debuutalbum kwam uit bij het kleine label Pop Aural, dat ik vooral ken van platen van Drinking Electricity.  Een paar singles later hield The Fire Engines het in 1981 alweer voor gezien.

Hier zou de geschiedenis van de band kunnen eindigen, ware het niet dat in 2004 een korte reünie volgde. Er verscheen een split-single met landgenoten Franz Ferdinand, die het nummer Get Up and Use Me coveren, dat op Lubricate Your Living Room staat. Tot 2006 trad The Fire Engines nog sporadisch op. Ook verscheen de compilatie-cd Hungry Beat.  

Frontman David Henderson speelt tegenwoordig in The Sexual Objects. Louder Than War publiceerde een lang interview met Henderson over onder meer zijn tijd met The Fire Engines.


Franz Ferdinand – Get Up and Use Me (live cover)