Gullivers Verzamelingen

In de Utrechtse Jaarbeurs vindt van 7 t/m 22 juli 2012 de expositie Gullivers Verzamelingen plaats. In een grote hal zijn ‘1001 verzamelingen’ bijeengebracht, creatief uitgestald in de vorm van de reus Gulliver. Foto’s, kaarten, eierdoppen, Batman-spullen, Barbies, McDonalds-merchandise, you name it. Natuurlijk zijn geluidsdragers ook aanwezig: bandjes, cd’s, elpees en singles.


Het gaat hierbij niet zozeer om de kwaliteit van de individuele verzamelingen. Alle verzamelingen bij elkaar werken visueel overweldigend. Vaak zijn de verzamelingen ook nog op kleur gesorteerd, om het decoratief effect te versterken. Wandelend langs het ‘lichaam’ van de reus kun je je verbazen over de enorme verzameldrang van de mens, vaak van spullen die op zich nauwelijks waarde of nut hebben.


Ook is het een soort reis door de tijd. Je komt allerlei rages en trends tegen die alweer bijna zijn vergeten. Flippo’s bijvoorbeeld, of een verzameling spullen van Linda, Roos en Jessica. En wat te denken van telefoonkaarten! Ik was alweer bijna vergeten dat ik in het pre-mobiele tijdperk altijd een telefoonkaart op zak had. Natuurlijk zijn de genoemde geluidsdragers voor de meeste jongere bezoekers ook alweer arachaïsch, de huidige opleving van vinyl ten spijt.