Jeugdcultuur in Kopenhagen in de 50’s

In Kopenhagen bezocht ik niet alleen een grote expo met platenhoezen, maar ook een kleinere tentoonstelling over jeugdcultuur in de jaren vijftig. Deze is te zien in het Københavns Museum (Museum of Copenhagen), onder de naam 1, 2, 3 o’clock, 4 o’clock ROCK.

In de prachtige balzaal op de eerste etage van het museum staat een authentieke jukebox. Helaas speelde hij niet bij mijn bezoek, maar ik kan me voorstellen dat de zaal zich prima leent voor dansfeestjes tijdens de expo.


In de volgende ruimtes geeft de tentoontelling een kleurrijk beeld van het leven van de Deense teenagers, met allerlei artefacten uit de 50’s: dansschoenen, platen, tijdschriften. Er zijn diverse interactieve hoekjes, waar je rock & roll- moves kunt uitproberen op een danvloer of naar populaire hits uit de tijd kun luisteren (al dan niet in ‘veilige’, verwaterde versies van artiesten als Pat Boone).


Het leukste zijn echter de originele foto’s uit het Kopenhaagse uitgaansleven. Jongeren die uitbundig dansten op jazz en rock & roll in rokerige kroegen en danszalen, op speciale dansfeesten in het park of naar de nieuwste muziek luisterden op pick-ups in tienerkamers. Ondertussen maakte de oudere generatie zich grote zorgen over deze verwildering van de zeden en probeerde waar kon hun kroost weg te houden van zulke kwalijke invloeden.


1, 2, 3 o’clock, 4 o’clock ROCK is een kleine maar fijne expositie over de levendige subcultuur van jongeren in de 50’s, die nog loopt tot eind maart 2013.