Ode aan de single

Fans van vinyl-singles kunnen hun hart ophalen bij The Joy of the Single. Deze documentaire zit vol fijne nostalgische muziekbeelden. Ook vertellen muzikanten, producenten en andere liefhebbers (o.a. Norman Cook, Trevor Horn, Jack White, Richard Hawley, Lavinia Greenlaw, Suzi Quatro, Graham Gouldman) over hun passie voor de single. Oorspronkelijk uitgezonden door BBC Four, nu (zolang de voorraad trekt) te bekijken via YouTube.

De status van de single, het 7-inch plaatje op 45 toeren, is al decennia aan erosie onderhevig. Door de opkomst van het ‘serieuzere’ album in de jaren ’60/’70 en door de concurrentie van nieuwe media als cassette, cd, mp3 en streaming audio. Maar regelmatig maakt het ‘format’ een come-back: ten tijde van de glamrock, de punk, de hitparadepop in de 80’s of de indie in de 90’s.

Zelf ben ik ook erg gecharmeerd van singles, maar ik ben niet eenkennig als het om geluidsdragers gaat. Singles, lp’s, maxi-singles en cd’s wisselen elkaar zonder systeem af in mijn aankoop- en draaipatroon. Sommige muziekliefhebbers en -verzamelaars zweren echter bij de single.

Muziekjournalist en muzikant (Saint Etienne) Bob Stanley betuigde zijn liefde aan de vinyl-single in een artikel in de Guardian in 2009:

‘For obsessive collectors like me, 45s remain the ultimate pop format and retain their allure in an era when pop formats are done with. Listening to Kid Cudi’s Day and Night on Spotify just doesn’t give me the thrill of taking the record from the sleeve, placing it on the deck and guiding the arm into what RCA Victor called the “microgroove”.’

Ook wijlen Michel Terstegen (Da Capo Records) legde de aantrekkingskracht van singles uit in het boek Vinylfanaten van Robert Haagsma (Het Spectrum, 2006):

‘Het is allereerst het object op zich, waaronder het hoesje. […] Wat mij echter vooral aanspreekt, is dat bands hun hele zaligheid leggen in de drie minuten dat het liedje duurt. Nu of nooit! […] Daarnaast is het een heerlijk gezicht om een single te zien draaien. De naald in de groef. Je ziet met eigen ogen waar de muziek vandaan komt. Dat is de charme van vinyl.’